Nenadić: Od 18. marta na biro prijavljeno novih 608 osoba

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nenadić: Od 18. marta na biro prijavljeno novih 608 osoba

02.04.2020. 08:31 / Izvor: Fena

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je se u Službu za zapošljavanje od 18. marta do danas prijavilo novih 608 osoba koji su ostali bez posla, a da taj broj u zadnja 24 sata iznosi 66.

Nenadić je na pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS-a naglasio da su uradili mnogo na osiguranju preduvjeta za borbu protiv koronavirusa, da su proširili kapacitete izolatorija te da su spremni da u roku od pet do šest sati stave u funkciju 2.000 novih smještajnih kapaciteta.

Naglasio je da su osigurali formiranje karantena u kojima trenutno boravi 18 osoba koje su se nedavno vratile iz Italije, kao i osobe koje ne budu poštivale mjere samoizolacije.  

Dodao je da su osigurali i snabdijevanje medicinskom i zaštitnom opremamo u saradnji sa UNDP-ijem i državnim nivoom, te da u narednom periodu očekuju i dodatne respiratore.

Poručio je domaćim proizvođačima zaštitne opreme da se prijave na javni poziv UNDP-a kako bi se što više sačuvala radna mjesta u KS-u.

Govoreći o paketu ekonomskih mjera, kazao je da moraju sačekati da ih prvo usvoji Vlada FBiH od kojih direktno zavisi i paket mjera u KS-u.

Istakao je da je Štab civilne zaštite KS-a uradio svoj dio posla te da se pridržavaju naredbi koje je propisala FBiH.  

Zahvalio je građanima KS-a, jer se broj osoba koji ne poštuju izolaciju smanjuje, te je naglasio da su građani konačno shvatili ozbiljnost situacije.

Ministrica rada i socijalne politike KS-a Jasna Agić je potvrdila da isplate svih socijalnih davanja neće biti dovedene u pitanje, te da će po odluci Vlade KS biti i povećana sa 600 KM na 700 i da će se primjenjivati od aprila.

Također je zamolila poslodavce da poštuju preporuku vlasti Federacije BiH za reorganizaciju rada, odnosno, da proces rada za roditelje koji imaju djecu starosti do 10 godina bude prilagođen roditeljima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti