Nenadić: Opća bolnica će u septembru dobiti izolatorij

20.07.2020. 15:45 / Izvor: Akta.ba
Nenadić: Opća bolnica će u septembru dobiti izolatorij

Direktor Gavrankapetanović je, ovom prilikom, zahvalio premijeru Nenadiću na posjeti, ali i podršci koju Vlada KS pruža ovom centru, ali i bolnici u cjelini.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je, u pratnji direktora Opće bolnice "Prof. dr. Abdulah Nakaš" Ismeta Gavrankapetanovića i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakiba Katane, obišao Urgentni centar, kako bi pružio podršku i na najneposredniji način se uvjerio u njegov uspješni rad i funkcionisanje. Zajedno sa direktorom Gavrankapetanovićem premijerov obilazak je pratilo i osoblje ovog centra.

Direktor Gavrankapetanović je, ovom prilikom, zahvalio premijeru Nenadiću na posjeti, ali i podršci koju Vlada KS pruža ovom centru, ali i bolnici u cjelini.

Premijer je istakao kako je zdravstvo, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, jedno od ključnih pitanja i prioriteta u radu Vlade Kantona Sarajevo.

"S petka na subotu počeo je i formalno da funkcionira Urgentni centar. Danas sam se uvjerio da je u pitanju moderan i opremljen centar, popunjen potrebnim kadrovima", kazao je premijer Nenadić nakon obilaska.

Istakao je kako je ono što je imao priliku vidjeti prilikom obilaska prostorija centra djeluje ohrabrujuće, ulijeva puno pouzdanja, te predstavlja još jednu važnu liniju kojom zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo odgovara na potrebe svojih pacijenata i građana.

"Kanton Sarajevo je u ovom periodu od kada traje osposobljavanje ove i nekih drugih službi pomogao zdravstveni sistem sa više od 150 novoprimljenih radnika. Ovdje u ovu bolnicu odobrili smo upošljavanje njih 47 ukupno. U druge zdravstvene ustanove još njih 73. Ulagali smo i u opremu, čime u stvari pravimo značajne iskorake naprijed", naglasio je premijer Nenadić.

Dodao je kako daju podršku ovoj ustanovi, odnosno ovom dijelu sistema zdravstvene zaštite.

"Zdravstvo je jedan od gorućih problema, ne što je bilo zapušteno, nego i zbog aktuelne situacije izazvane pandemijom. Zaštita građana je na prvom mjestu. Vlada će zdravstvu pružiti svaku neophodnu potporu", istakao je premijer Nenadić.

On je poručio da će se kapaciteti i dalje širiti.

"Izolatorij se ovdje gradi kao trajno rješenje. Po potrebi će se angažovati Građevinski fakultet ili neki drugi kapacitet, gdje može biti smješteno više lica. Ukoliko se ukaže potreba za većim smještajnim kapacitetima Vlada i sistem će reagirati", kazao je premijer Nenadić, te dodao kako će ovaj izolatorij biti u sistemu od septembra, kao i da je za njega Vlada KS odobrila 400.000 KM.

Naglasio je i kako je izolatorij sistemsko rješenje koje će biti smješteno u okviru Opće bolnice.

Prema izjavama direktora Opće bolnice prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, do sada je oko 350 građana Sarajeva koristilo uslugu u Urgentnom centru.

On je, ovom prilikom, istakao i kako će ova zdravstvena institucija stati iza leđa Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, ukoliko dođe do preopterećenja njihovih kapaciteta tokom borbe sa koronavirusom.

"Ukoliko dođe do dešavanja koja je najavila direktorica KCUS-a, ako bude, kada oni kažu da ne mogu, da nemaju mogućnost, mi ćemo stati uz njih. Građani ne treba da se brinu. Niko neće ostati na ulici", kazao je direktor Gavrankapetanović.

U krugu Opće bolnice počeo je da radi ovaj centar, čime će sada ova zdravstvena institucija korisnicima pružati dvadesetčetverosatnu uslugu svih sedam dana u sedmici.

"Kada KCUS kaže da nisu u mogućnosti, da zbrinjavaju pacijente sa COVID-om, stat ćemo im uz leđa. Nijedan čovjek neće ostati bez usluge. Kada KCUS kaže da ne može više, stat ćemo uz njih", još jednom je potcrtao direktor Gavrankapetanović.

Šefica ovog centra doktorica Merima Šišić je kazala kako ljekari i medicinsko osoblje pružaju pomoć vitalno ugroženim pacijentima KS.

"U našem radu ništa se bitno nije promijenilo. Mi i dalje radimo svoj posao onako kako smo i dosada - pošteno i časno, i to nastavljamo i dalje. Trenutno je napravljena reorganizacija u bolnici, kako bismo u Urgentnom centru imali dovoljno ljekara", rekla je doktorica Šišić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti