Nenadić: Vladi KS treba stručna podrška agencije SERDA

25.06.2020. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Nenadić: Vladi KS treba stručna podrška agencije SERDA

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo posjetila je Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo posjetila je Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju (SERDA), kako bi se upoznala sa projektima koje ova agencija trenutno implementira. SERDA je osnovana 2003. godine, a osnivači su joj Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo i 32 opštine Sarajevske makroregije,

Pored premijera Kantona Sarajeva Marija Nenadića, prezentaciji su prisustvovali i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, kao i predstavnici ostalih ministarstava Vlade KS.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić sa saradnicima prezentirao je projekte koji se finansiraju iz EU fondova, zatim projekte koji su rezultat bilateralne saradnje sa domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, te strateške projekte za Kanton Sarajevo koji se nalaze u različitim fazama implementacije.

Premijer Nenadić istakao je da su dogovoreni principi dalje saradnje Vlade KS i SERDA-e, koji bi trebali rezultirati većim brojem razvojnih projekata za Kanton Sarajevo, iz različitih oblasti. Naglasio je i važnost činjenice da SERDA trenutno realizira projekte u vrijednosti od 93 miliona KM, od čega je 15 miliona KM vlastitih sredstava.

Neki od prezentiranih projekata su Izrada studije opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području KS, model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu, razvoj saobraćaja na električni pogon, razvoj IT sektora, reforma sektora turizma, reforma sektora zapošljavanja, uspostava i izgradnja sajmišta, projekt “Studiraj u Sarajevu”, reforma drvnog sektora, uspostava Naučno-istraživačkog centra pri Univerzitetu u Sarajevu, Centar za obrazovanje odraslih SERDA, čista rijeka Miljacka, unapređenje tržišta rada i njegovo usklađivanje sa realnim potrebama, posebno u oblasti IT sektora, turizma, i drugi.

“Danas smo imali priliku da se upoznamo sa nekoliko veoma interesantnih projekata, i namjera i želja ove Vlade je da intenziviramo saradnju. Treba nam SERDA i ovakva stručna podrška. Kanton Sarajevo treba reforme, upošljavanje mladih, IT park. Ono što ćemo podržati je operacionalizacija procesa i aktivnosti u Kantonu Sarajevo, te sam siguran da možemo dobiti konkretnu, efikasnu i funkcionalnu pomoć od naše razvojne agencije. SERDA je naš alat kroz koju treba da prepoznamo koje od projekata možemo implementirati i unaprijediti. Već u četvrtak na sjednici Vlade KS ćemo analizirati i odrediti se prema strategiji koju je SERDA pripremila po zahtjevu vlada u prethodnim mandatima”, rekao je premijer Nenadić.

Direktor Okerić naveo je da je današnja posjeta Vlade KS agenciji SERDA u kontekstu definisanja buduće saradnje, sa željom da se u što skorijem periodu održe bilateralni sastanci resornih ministara i predstavnika SERDA-e kako bi se pospješila operativna saradnja.

“Mi smo vodeća agencija u KS, ali i u BiH, po količini povučenih sredstava iz evropskih fondova i broju realiziranih projekata. Danas smo prezentirali samo one projekte koji spadaju u strateške, iz različitih oblasti, a dio prezentacije bio je posvećen i strateškom razvoju pojedinih sektora. Cilj nam je pospješivanje ekonomskog razvoja, za šta nam je potrebna institucionalna podrška koja je neophodna za realizaciju strateških projekata iz evropskih fondova”, rekao je direktor Okerić.

Inače, SERDA je implementirala preko 450 projekata i projektnih aktivnosti, te ima razvijenu mrežu partnerstava sa preko 400 različitih institucija iz zemalja EU. Oblasti djelovanja agencije su turizam, poljoprivreda, drvni sektor, metalski sektor, IT, zaštita okoliša, energetska efikasnost, tržišna infrastruktura, podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, edukacije i dr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti