(Ne)namjernom greškom: "Jazz Festu" ove godine nisu dodijeljena sredstva

07.06.2021. 13:06 / Izvor: Akta.ba
(Ne)namjernom greškom: 'Jazz Festu' ove godine nisu dodijeljena sredstva

Uvidom u prispjelu dokumentaciju utvrđeno je da je njihova aplikacija nepotpuna, kao i 65% pristiglih aplikacija, navode iz ministarstva.

Povodom statusa kojeg je jutros objavio direktor 'Jazz Festa' Sarajevo Edin Zubčević, putem svog Facebook profila, u kojem ističe da je "25. Jazz Fest Sarajevo 2021 otkazan, i to zahvaljujući odluci ministra kulture i sporta KS Samira Avdića", iz Ministarstva kulture i sporta oglasili su se saopćenjem u kojem navode činjenice vezane za provođenje Javnog poziva za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava ovog ministarstva, a čija provedba se ovom objavom osporava.

"Pomenuti javni poziv je objavljen 01. i 02. marta 2021. godine u dnevnim listovima 'Dnevni avaz' i 'Oslobođenje', te na web stranici Ministarstva kulture i sporta KS, i trajao je do 02. aprila ove godine. Na njega se, uz još 386 projekata, prijavilo se i Udružene 'Jazz Fest' sa svojim projektom pod nazivom 'Jubilarno 25. izdanje Festivala i ostali programi u 2021. godini'. 

Uvidom u prispjelu dokumentaciju utvrđeno je da je njihova aplikacija nepotpuna, kao i 65% pristiglih aplikacija, navode iz ministarstva.

Imajući u vidu da je uvidom u dostavljene aplikacije utvrđeno da postoje kvalitetni projekti iz oblasti kulture i sporta, koji iz čisto tehničkih razloga ne mogu da se uzmu u razmatranje i bodovanje, Ministarstvo je svima ukazalo na tehničke nedostatke i produžilo rok za dostavu nedostajuće dokumentacije do 21. maja ove godine.

Činjenica je i da je na web stranici Ministarstva, kada je utvrđen novi rok za dopunu dokumentacije, nenamjernom greškom sa spiska izostavljen 'Jazz Fest', zbog čega je odmah nakon uočavanja ove omaške telefonski, u dva navrata, obavljen razgovor sa predstavnicima ovog udruženja. 

"Međutim, oni nisu željeli prihvatili izvinjenje, ali ni poziv da dopune dokumentaciju, već su insistirali na činjenici da su 'namjerno izostavljeni sa pomenutog spiska", navode iz ministarstva,

Ovom prilikom, iz Ministarstva ističu kako izrečena izjava ni u kojem slučaju nije tačna. Potcrtavaju da je jedini razlog zbog kojeg 'Jazz Festu' ove godine nisu dodijeljena finansijska sredstva to što nisu ispunili tražene kriterije i uvjete iz Javnog poziva, kao ni dopunili svoju dokumentaciju nakon što su obaviješteni.

S tim u vezi, Vlada KS je na prijedlog Ministarstva kulture i sporta 7. maja 2021. godine usvojila Zaključak broj: 02-04-20473 /21 kojim je prihvatila Informaciju o potrebi produženja roka Javnog poziva, te ovlastila ministra kulture i sporta da produži njegov rok na period od 07. do 21. maja 2021. godine, s ciljem dopune dokumentacije za prijave već podnesene na Javni poziv za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta. Naglašeno je i kako se u ovom periodu nove aplikacije nisu mogle podnositi.

Ministarstvo je 10. maja 2021. godine na web stranici Ministarstva objavilo Obavještenje o produženje roka za upotpunu/dopunu dokumentacije podnesene na Javni poziv za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta KS za 2021. godinu, kao i u dnevnim listovima 'Dnevni avaz' i 'Oslobođenje'.

Iz Ministarstva izražavaju žaljenje zbog nastale situacije s obzirom na značaj 'Jazz Festa' za kulturnu scenu KS, ali i ističu da su u obavezi da poštuju sve zakonske procedure, jer je potpuna dokumentacija osnovni uslov za odobravanje projekata za sufinansiranje."

"U slučaju da Samir Avdić (NiP) bude ministar i u narednoj godini, u vrijeme objavljivanja javnog poziva za 2022. godinu, Jazz Fest Sarajevo neće aplicirati na taj poziv, a ukoliko ni sljedeće godine ne budemo u mogućnosti napraviti festival, više nećemo ni pokušavati organizirati najstariji međunarodni muzički festival u Bosni i Hercegovini koji se u kontinuitetu realizira od 1997. godine, a 2019. je osvojio prestižnu strukovnu nagradu za odvažan program u konkurenciji svih evropskih jazz festivala, koncertnih dvorana i klubova", poručio je Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor Jazz Festa

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti