Vijesti

Neodrživo sadašnje stanje javno-privatnog partnerstva

09.03.2010. 15:45 / Izvor: Fena

U Sarajevu se 9. marta 2010. godine održava Međunarodni ekonomski forum o temi "Javno-privatno partnerstvo".

Pored domaćih zvaničnika, skupu prisustvuju bh. i strani eksperti te ekonomisti i predstavnici kompanija.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović u svom govoru ocijenio je da je sadašnje stanje koje imamo vezano za javno-privatno partnerstvo neodrživo. Svi budžeti u BiH, kako je rekao, imaju problema u prihodovnoj strani, a mnoge koncesije i javna dobra data su na upravljanje, a da od toga nema prihoda, jer se nije transparentno radilo.

On je naglasio da u BiH ima 14 komisija za koncesije, a da su među njima, državna i federalna koje nikada nisu izdale nijednu dozvolu i da se sve radi netransparentno, na lokalnom nivou.

"BiH je do sada bila orijentirana na strane investicije i donacije, međutim, očigledno je da je to stalo i da u ovom vremenu recesije moramo iznalaziti nova rješenja, a najidealnije rješenje, što se pokazalo i u Evropi, jeste javno-privatno partnerstvo. Tada država najviše dobiva, a najmanje ima odgovornosti. To znači ako je procedura transparentna i transparentno se dobije koncesija ta privatna firma tražit će maksimum, a samim tim i država će dobiti maksimum. Dobit ćemo investicije, dobit ćemo zapošljavanja", kazao je Kasumović

Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, otvarajući konferenciju, rekao je da je Republika Srpske u junu prošle godine donijela Zakon o javno-privatnom partnerstvu te pozvao parlamentarce u Brčko Distriktu BiH i FBiH da ubrzaju procedure donošenja takvog zakona, s obzirom na važnost tematike koju tretira i s obzirom na činjenicu da je riječ o oblasti koja intenzivira direktna strana ulaganja, a, što nije beznačajan udio ako se uzme u obzir činjenica da su ta ulaganja prošle godine prepolovljena.

Zirojević je naglasio da je ovakav forum upriličen prvi put u BiH i da je odlična prilika da se čuju iskustva međunarodnih eksperata, kako i na koji način usmjeriti izradu spomenute legislative, ali da je i prilika da se animiraju domaći i strani investitori da bi došlo do sklapanja konkretnih ugovora.

"Forum je i mjesto s kojega se potencijalnim investitorima mogu prezentirati oblasti koje se mogu ponuditi kao predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu", dodao je Zirojević.

Vahid Hećo, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH kazao je da je 2010. godina kada pravi investicioni ciklusi u BiH treba da započnu.

"Nažalost, mi smo izgubili određeni period zbog političkih blokada određenih projekata i nadam se da ćemo u ovoj godini uspjeti pokrenuti određene investicione projekte i zaposliti domaću radnu snagu, pogotovo po modelu javno-privatnog partnerstva kada su u pitanju termoelektrane, jer se radi o veoma skupim objektima i velikim investicijama, a što naše kompanije ne mogu samo osigurati", kazao je Hećo.

Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jeralgić izrazio je također uvjerenje da će model javno-privatnog partnerstva biti zastupljen kod ulaganja u energetski sektor, dodavši kako ipak očekuje da će se prvi projekt u ovoj godini kakav je HE Vranduk graditi na način da se maksimalno angažiraju domaće kompanije te da bi Energoinvest i Hidrogradnja svakako trebali biti dio konzorcija koji će graditi HE u FBiH.

Pokrovitelji ove konferencije su Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ambasada Grčke u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti