Neophodna diverzifikacija u sektoru proizvodnje jagodičastog voća

13.09.2017. 08:18 / Izvor: Fena
Neophodna diverzifikacija u sektoru proizvodnje jagodičastog voća

Proizvodnja jagodičastog voća u posljednjih deset godina u BiH prepoznata je od proizvođača kao izuzetna prilika za pokretanje vlastitog biznisa.

Caritas Švicarske organizirao je danas u Sarajevu prezentaciju rezultata studije trzišta jagodičastog voća proizvedenog u BiH i na Kosovu s ciljem da pomogne proizvođačima da prevaziđu probleme, a prvenstveno se odnose na pad otkupne cijene voća. 

Proizvodnja jagodičastog voća u posljednjih deset godina u BiH prepoznata je od proizvođača kao izuzetna prilika za pokretanje vlastitog biznisa, te je kontinuirano rasla. Posljednje dvije godine su izuzetno teške za cijeli sektor proizvodnje jagodičastog voća, a problemi su uzrokovani ograničenim količinama i kvalitetom sadnog materijala i nepovoljnim vremenskim uvjetima. 

Konsultant kompanije "Seedev" Ivana Dulić- Marković predstavila je rezultate studije koji pokazuju da uprkos problemima, u ovom sektoru ima više nego dovoljno potencijala i da se proizvođači trebaju fokusirati na kvalitet. Također, istaknuto je da se konkurentnost povećava investicijama u znanje, u nove tehnologije i nove modele proizvodnje.

Predsjednica UO Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Jasminka Hadžiavdić izjavila je za Fenu da je važno da imamo analizu tržišta u regiji u i BiH te da će Savez organizirati niz okruglih stolova u bh. gradovima gdje imaju najveći broj proizvođača jagodičastog voća i prenijeti im rezultate istraživanja, odnosno pružiti bolji uvid u trenutnu situaciju na tržištu i preporuke na neka od ključnih pitanja za daljnji razvoj ovog sektora.

Hadžiavdić je ukazala na potrebu diverzifikacije u sektoru proizvodnje jagodičastog voća koja bi, među ostalim, podrazumijevala pored maline, veću zastupljenost vrsta kao što su, naprimjer, jagoda i američka borovnica. Tako bi se raznovrsnijom proizvodnjom lakše amortizovali poremećaji na tržištu i osiguralo kvalitetnije ekonomsko osnaživanje domaćinstava.

Poznato je da više od deset godina, Caritas Švicarske stvara mogućnosti za kreiranje prihoda u poljoprivredi u BiH. Počevši s pilot-projektom u istočnoj Bosni 2003. godine koji se uspješno proširio i danas pokriva regione istočne Bosne (Goražde i Birač), region Sarajeva kao i centralnu Bosnu. Tekuća faza projekta, koju pokriva projekt IGAS-a (Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru Bosne Hercegovine) za period 2016-2020, aktivno nastavlja podršku sektoru jagodičastog voća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti