Neophodna strategija za zadržavanje mladih u Bosni i Hercegovini

12.04.2018. 13:28 / Izvor: Akta.ba
Neophodna strategija za zadržavanje mladih u Bosni i Hercegovini

Institucije BiH na svim nivoima trebaju započeti prije svega sveobuhvatnom strategijom za zadržavanje mladih u zemlji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović, danas je, u okviru  21. Euroazijskog ekonomskog samita, u Istanbulu, učestvovao u konferenciji posvećenoj budućnosti mladih, na kojoj je između ostalog učestvovao i Vaseljenski patrijarh Vartolomej.

U svom govoru ministar se osvrnuo na položaj mladih ljudi u Bosni i Hercegovini ističući da nedostatak institucionalne strateške podrške i pristupa problemima mladih traje u kontinuitetu.

"Stavljanje u fokus njihovih problema institucije BiH na svim nivoima trebaju započeti prije svega sveobuhvatnom strategijom za zadržavanje mladih u zemlji, tako što bi se otvorile perspektive za njihovo zapošljavanje. To podrazumijeva povećanje privredne aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta koja se ne mogu očekivati bez privlačenja novih i značajnijih investicija u Bosnu i Hercegovinu", kazao je Šarović.

Ministar je posebno naglasio da se nakon dvadesetdvije godine od Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina još uvijek suočava sa ekonomskim, društvenim i političkim izazovima koji su u velikoj mjeri povezani sa poteškoćom države da nađe zajednički nazivnik za politički i ekonomski razvoj zemlje.

Dvodnevni skup aktuelnih i bivših najviših zvaničnika država i vlada Turske, zemalja Europske unije, zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Kavkaza, centralne Azije i Dalekog istoka, kao i vodećih privrednika sa ovih područja, posvećen je nekim od najvećih izazova današnjice, a tiču se uticaja novih tehnologija i politika na ekonomski razvoj. Samitu u organizaciji "Marmara grupa" prisustvuju član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i turski premijer Binali Yildirim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti