Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Neophodna zakonska regulativa u ugostiteljskoj oblasti

14.08.2021. 11:31 / Izvor: Akta.ba

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić boravio je u radnoj posjeti federalnoj ministrici okoliša i turizma, Editi Đapo.

Povod ovom sastanku je regulisanje i unapređenje zakonskih okvira u turističko – ugostiteljskoj oblasti, kao i mogućnost rješavanja sistema kategorizacije ugostiteljskih objekata, prije svega, hotela nižih kategorija na području Kantona Sarajevo koji nisu regulisani trenutno važećim Zakonom o ugostiteljstvu Federacije Bosne  i Hercegovine.

"Kategorizacija hotela nižih kategorija u Kantonu Sarajevo je već godinama neregulisana i od 2009. godine ni Ministarstvo privrede KS, niti niži nivoi vlasti nisu nadležni izdavati rješenja o kategorizaciji hotelima s tri i manje zvjezdice, što je poteškoća koja privrednim subjektima iz ove oblasti predstavlja veliki problem", kazao je ministar Delić, nakon sastanka s ministricom Đapo.

Dodao je i da je neophodno da u novom nacrtu navedenog zakona ovaj segment bude jasno regulisan, kao i jasno segmentirane nadležnosti kantona i nižih nivoa vlasti po ovom pitanju, kako bi se izbjegle nedoumice i preklapanja nadležnosti, a sve u cilju poboljšanja kapaciteta hotelskog smještaja u Kantonu Sarajevo.

"Prethodnih godina postojala su određena kratkotrajna prijelazna rješenja koja su ugostiteljima omogućavala da izvrše kategorizaciju svojih ugostiteljskih objekata. Međutim, to nisu trajna rješenja i svakako je neophodno da se ove procedure dovedu u kvalitetne zakonske okvire", istakao je ministar Delić.

Obzirom da su turizam i ugostiteljstvo strateške grane privrede Kantona Sarajevo, Vlada i Ministarstvo privrede KS aktivno rade na unapređenju zakonskih regulativa u ovim oblastima.

"Trenutno je u proceduri priprema novog zakona o turizmu KS, formirali smo Komisiju koja radi na njegovoj pripremi i za koji očekujemo da bi do kraja ove godine mogao biti javnoj raspravi", najavio je ministar Delić.

Radni sastanak ministara Delić i Đapo korak je naprijed u uspostavljanju kvalitetne saradnje u oblasti razvoja i unapređenja turizma i ugostiteljstva na području Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine, u implementaciji novih projekata, kao i u izradi novih zakonskih i podzakonskih akata.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti