Nepravedna raspodjela: Čak 95 posto proizvedenih vakcina raspoređeno je u svega 10 zemalja svijeta

15.01.2021. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Nepravedna raspodjela: Čak 95 posto proizvedenih vakcina raspoređeno je u svega 10 zemalja svijeta

U količini doza vode SAD, Kina, Velika Britanija, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Italija, Rusija, Njemačka, Španija i Kanada.

Šef evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge izjavio je u Kopenhagenu da je 95 posto dosad proizvedenih vakcina protiv koronavirusa raspoređeno samo u 10 zemalja svijeta te je pozvao na pravedniju raspodjelu.

Kada je riječ o zemljama koje su dosad nabavile vakcine, u količini doza vode SAD, Kina, Velika Britanija, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Italija, Rusija, Njemačka, Španija i Kanada.

"Svi zajedno ne smijemo priuštiti da iza sebe ostavimo bilo koju zemlju i zajednicu, a da im ne omogućimo pristup vakcini", kazao je Kluge.

Naveo je i to da WHO i njeni partneri u programu Covax ulažu maksimalne napore da vakcine dopru do svake zemlje dodajući da se sve mjere u borbi protiv pandemije moraju zasnivati na osnovnim humanističkim vrijednostima – solidarnosti, jednakosti i socijalnoj pravdi.

Prema posljednjim podacima dosad je primijenjeno oko 32 miliona vakcina, a Kluge je naglasio da su u Evropskoj regiji koju prekriva WHO od 53 države njih 31 pokrenule programe vakcinacije.

Međutim, uprkos početku tih kampanja, Kluge smatra da je brzina prijenosa novog soja virusa koji se smatra zaraznijim bila zabrinjavajuća.

U Evropskoj regiji, uključujući Rusiju, 25 država je identifikovalo slučajeve novog soja koji je pronađen u Velikoj Britaniji.

"Zasad znamo da ovaj soj ne doprinosi značajnim promjenama u bolesti COVID-19 što znači da nema veće opasnosti. Međutim, istovremeno smo zabrinuti iz dva razloga - ova varijanta ima veću stopu prijenosa zaraze, a s druge strane, ne znamo kako će to utjecati na efikasnost vakcina", dodao je Kluge.

Ipak, kazao je kako ima prostora za optimizam.

"2021. godina će biti još jedna u kojoj ćemo se boriti protiv koronavirusa, ali će ako ništa biti predvidljivija pa će situaciju biti lakše kontrolisati", poručio je na kraju Kluge, piše Barrons.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti