Nepropisno parkirana vozila stvaraju velike gužve u saobraćaju: Podzemne garaže i dalje samo ideja

20.01.2009. 09:31 / Izvor: Nezavisne novine
Nepropisno parkirana vozila stvaraju velike gužve u saobraćaju: Podzemne garaže i dalje samo ideja

Gužve u saobraćaju znatno bi bile smanjene izgradnjom podzemnih garaža, ali su ovi dugogodišnji planovi u zastoju.

Zavod za planiranje razvoja KS predvidio je devet lokacija za izgradnju podzemnih garaža, ali su radovi počeli samo na jednoj od predviđenih mjesta. Riječ je o podzemnoj garaži kod "Centrotransa".

"Prema planu, u narednom periodu garaže bi trebalo da se nalaze na Bistriku, kod Prve gimnazije, kod "Holiday Inna", na Skenderiji 1 i 2, na Ciglanama, Alipašinom polju, kod zgrade "Loris", te kod Opće bolnice `Prim. dr Abdulah Nakaš`", kazao je direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Said Jamaković i dodao da se u skorije vrijeme očekuje završetak garaže kod "Centrotransa".

Jamaković ne zna kada bi ove garaže mogle biti u funkciju. Tvrdi da je Zavod svoj dio posla uradio, ali da je na kantonalnim i opštinskim vlastima da osiguraju uslove za realizaciju projekata.

Izgradnjom podzemnih garaža bili bi stvoreni uslovi za ukidanje parking mjesta u ulicama u samom centru grada kao što je slučaj s Ulicom branilaca Sarajeva, Obalom Kulina bana, Dženetića Čikmom i drugima, čime bi bio ostvaren bolji protok saobraćajnicama.

Zbog nepropisno parkiranih automobila problema imaju ekipe Hitne pomoći i vatrogasci.

"Često kad imamo intervenciju imamo problema, posebno u uskim ulicama, kada jednostavno ne možemo proći", kazao je Mahir Halilović, komandir Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Slično govore i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. I oni i vatrogasci problem s nepropisno parkiranim vozilima nekad jedino mogu riješiti pozivanjem "Pauk" službe.

Muhamed Gačanović, rukovodioc "Pauk" službe KS, tvrdi da problem nije toliko u nedovoljnom broju parking mjesta koliko su vozači lijeni. Objašnjava da veliki broj vozača vozilo parkira u zabrani kako bi bili što bliže odredištu, iako možda samo nekoliko stotina metara dalje postoji parking.

"Najveći broj nepropisno parkiranih vozila bude u općinama Stari grad i Centar. Ako je nekome mrsko da parkira vozilo i malo prošeta, taj luksuz mora da plati, jer svojim nesavjesnim postupkom najviše zadaje problema pješacima, službama za hitno intervenisanje i vozilima gradskog saobraćaja", kazao je Gačanović.

Jamaković je naglasio da će izgradnjom nekoliko započetih tržnih centara biti stvoren veliki broj parking prostora dovoljnih za potrebe stanovništva.

Radnici "Pauk" službe vozila dižu samo po nalogu policije, a dižu i auta gdje je prekoračeno vrijeme parkiranja po nekoliko sati. Predviđena kazna je 150 KM, od čega 110 ide ovoj službi a policija naplati 40 KM mandatne kazne. Svaki naredni dan lagerovanja vozila na parkingu ove službe u naselju Ciglane košta dodatnih 20 KM.

"Također, često dižemo vozila s autobuskih i trolejbuskih stajalištaja jer se saobraćaj ne može odvijati. S obzirom na to da ne raspolažemo velikim brojem vozila najčešće dižemo automobile koji direktno ometaju saobraćaj u gradu", istakao je Gačanović.

Osim devet velikih podzemnih garaža, problem je moguće riješiti i izgradnjom manjih objekata ove vrste. Jamaković kaže da na području općine Stari grad postoji nekoliko lokacije za tu svrhu, a jedna od najperspektivnijih je kod Vijećnice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti