NERDA i Općina Orašje u EU projektu edukacije i prekvalifikacije

30.03.2017. 08:24 / Izvor: Akta.ba
NERDA i Općina Orašje u EU projektu edukacije i prekvalifikacije

Zahvaljujući projektu NERDA-e i Općine Orašje na prostoru općine Orašje bit će educirano 40 osoba sa zanimanjima stolar, mesar i CNC operater.

Zahvaljujući projektu Udruge za razvoj NERDA i Općine Orašje na prostoru općine Orašje bit će educirano 40 osoba sa zanimanjima stolar, mesar i CNC operater, a s ciljem novih upošljavanja najmanje 20 mesara i po 5 stolara i CNC operatera.

Na to su se obavezali partneri u projektu: firma Skele Comerc, firma Nexus i firma Prima Vip Orašje. Uz njih, partner na ovom projektu je i Srednja strukovna škola Orašje, a projekt će biti financiran od Europske unije.

Europska unija osigurala je četiri milijuna eura za projekt Podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH (LEP), kojeg provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Ona će partnerstvima pružiti svoju ekspertizu u vođenju reforme tržišta rada kao i tehničku podršku u uspostavljanju održivih i partnerstvom vođenih lokalnih okvira za zapošljavanje, te podršku u provođenju aktivnih mjera na tržištu rada. Dodjela certifikata o grantovima u sklopu projekta LEP održana je u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu na čijoj je ceremoniji bio direktor nositelja projekta NERDE Enes Drljević. Grantove je dobilo 15 novoosnovanih lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji će u naredne dvije godine biti odgovorni za povećavanje uposlenosti putem prekvalifikacije skoro 2.000 osoba u 22 općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti