NERDA: Potpisani ugovori o implementaciji projekta sa 25 malih i srednjih preduzeća i općinama Gračanica, Srebrenik i Šekovići - Vrijednost projektnih intervencija 2,44 mil. KM

08.07.2009. 13:41 / Izvor: eKapija.ba
NERDA: Potpisani ugovori o implementaciji projekta sa 25 malih i srednjih preduzeća i općinama Gračanica, Srebrenik i Šekovići - Vrijednost projektnih intervencija 2,44 mil. KM

U okviru CREDO projekta, projekta konkurentnog regionalnog ekonomskog razvoja, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida, NERDA je u okviru prvog poziva za grant sredstva Razvojnog fonda početkom mjeseca jula 2009. godine potpisala ugovore o implementaciji projekta sa 25 malih i srednjih preduzeća kao i sa opštinama Gračanica, Srebrenik i Šekovići.

Glavni ciljevi CREDO projekta su otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta, povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća te jačanje alata lokalnog ekonomskog razvoja, navodi se u saopštenju NERDA-e.

Ukupna vrijednost projektnih intervencija za mala i srednja preduzeća je 2.448.525,56KM sa procentualnim učešćem grant sredstva Razvojnog fonda od 27 posto, dok je ukupna vrijednost 8 projektnih intervencija u opštinama 770.250,00 KM sa procentualnim učešćem grant sredstva Razvojnog fonda od 46 posto.

Očekuje se da će ukupno previđeni rezultat sufinansiranih razvojnih projekata biti pored povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i otvaranje 50 i zadržavanje 750 radnih mjesta.

Dio projektnih intervencije općina koje će biti podržane sa Razvojnim fondom će udvostručiti potencijal regionalnog garantnog fonda na cca. 3 miliona KM dok će drugi dio podržati projekte lokalnog ekonomskog razvoja. Efekti općinskih intervencija u pogledu otvaranja novih radnih mjesta i zadržavanja postojećih će biti mjerljivi nakon sprovođenja projekata.

U narednom periodu je dogovoreno potpisivanje ugovora sa opštinama Domaljevac, Kalesija, Odžak i Orašje.

NERDA planira objavu drugog poziva za grant sredstva Razvojnog početkom 2010. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti