Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nerealan program poticaja Ministarstva poljoprivrede FBiH

12.05.2014. 08:07 / Izvor: Fena

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložilo je Nacrt Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu" utvrđenih budžetom Federacije BiH za 2014. godinu pod nazivom "Od našeg polja do našeg stola", koji još nije dobio saglasnost Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Tim povodom, u izjavi za Agenciju Fena Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kazao je da će se u ovom mjesecu maksimalno posvetiti tome, jer „objektivno poljoprivredni proizvođači bez tih poticaja neće moći normalno funkcionirati“.

"Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH trebao je dati suglasnost na Program poticaja još prije dva i po mjeseca, a te suglasnosti još nemamo. Apeliram na odbore za poljoprivredu da daju tu suglasnost da bi poljoprivredni proizvođači, kojima je u toku proljetna sjetva, dobili što prije poticaje, koji su im Zakonom o poljoprivrednim poticajima i Zakonom o izvršenju proračuna predviđeni", kaže Ivanković Lijanović.

Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kako je za Fenu kazao predsjednik Odbora i poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Enver Mehmedović, nije dao saglasnost, jer smatra da je „Nacrt Programa nerealan i da nije ni za biljnu ni za životinjsku proizvodnju, zbog kojih se prvenstveno prave programi poticaja i izdvaja novac iz budžeta“.

"Prebacivanje težišta odgovornosti na odbore za poljoprivredu je zaista obmana javnosti i građana, a pogotovo potencijalnih korisnika. Naime, Odbor je ocijenio nerealnim nacrt programa, tako da nismo došli do prijedloga. Iskazali smo tačno i precizno, to jest amandmanski na svaki dio programa šta treba brisati, šta povećati itd.", kazao je Mehmedović.

Nakon što je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dostavilo u pripremnoj verziji Nacrt programa, Odbor za poljoprivredu radio je na popravci programa, od čega je nešto, kaže Mehmedović, i bilo prihvaćeno.

"Međutim, na kraju se onda pojavila opet decembarska verzija tog početnog nacrta programa, u kojem nije sve po Zakonu o novčanim podrškama i Zakonu o poljoprivredi", mišljenja je Mehmedović.

Podsjećajući da su svi odbori u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta višestranački naglašava „tu su svi na istom fonu, gdje nema pozicije i opozicije“.

"Tako je prebacivanje težišta i neke odgovornosti obmanjivanje javnosti i potencijalnih korisnika posredstvom nekoliko sebi podobnih predstavnika udruženja. Oni žele da se ovo usvoji samo da bi trošili ostale vrste podrške, a proizvodnji šta Bog da", kaže Mehmedović.

Osamdeset posto podrške unutar te proizvodnje, po njegovim riječima, je povećano ove godine u Programu po jedinici mjere „da bi se udovoljilo predstavnicima Udruženja i poljoprivrednicima“.

Isto tako na životinjsku proizvodnju, ističe, stavljena je jedna pozicija podrška izvozu od 10 posto- bez iznosa, bez granica, koja bi sigurno uzela najveći dio ovih poticaja unutar te životinjske proizvodnje.

"U cifri od 35.000.000 KM za recimo životinjske proizvodnje, od stoke do riba i proizvoda životinjskog porijekla kao što je mlijeko, ima veliki broj stavki koje su povećane ove godine, a samo mlijeko će povući 30.000.000 od tih 35.000.000 KM. Ta podrška izvozu od 10 posto, koja je nedefinisana kolika je, „pojela bi“ za sve ono što je ostalo u proizvodnji. Ocijenili smo da to treba podići bar za pet do šest miliona, životinjsku na 40. 290.000 KM", rekao je Mehmedović.

„Za ono što je ostalo sada ima veoma malo novca - 10 miliona za kapitalne investicije, one problematične iz 2012. godine. Tako da ostaje svega pet miliona. Koliko je tu podrške izvozu, koliko je to stvaranje nekog ambijenta, i koliko je to podrške udruženjima, resorno ministarstvo s nama neće da usaglasi. Ono hoće jednostavno da sve to ostane s tim ciframa i oni bi prvo trošili taj novac a na kraju bi za proizvodnje do kraja godine ostalo narodski rečeno šipak“, konstatovao je Mehmedović.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zamjera i to što poljoprivrednim proizvođačima još nisu isplaćeni poticaji iz posljednjeg kvartala prošle godine, dodajući da je za njihovo isplaćivanje neophodno da odbori za poljoprivredu daju suglasnost na program poticaja, koji treba da usvoji Vlada Federacije BiH.

"To je uneseno u trezor u prošloj godini i tu je bio ukupan dug od  dvadesetak miliona, a to nema veze s ovim programom poticaja. Mi nismo ovim neusvajanjem ugrozili isplatu iz 2013. godine osim kapitalnih investicija", kaže Mehmedović.

U tom smislu, potcrtao je da je „Odbor tražio da se u Program ugrade formiranje komisije od Vlade Federacije BiH, koja će biti odgovorna za realizaciju čitavog novca, svih desetina miliona koliko to na kraju bude i da finansijske transakcije budu predmet u paketu razmatranja u Vladi i da te pakete odobrava Vlada, prema resursu finansija da isplaćuje“.

S obzirom na činjenicu da je to odbijeno, zaključio je u izjavi za Fenu Mehmedović, da „Odbor ne želi učestvovati u radnjama koje mogu voditi ka kriminalu, odnosno „ne želi odobriti te ostale vrste podrške s onim iznosima, koje bi sigurno bile brzo potrošene i na kraju ne bi bilo novca za proizvodnju“.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti