Nestašica dijelova blokirat će proizvodnju 3,9 milijuna vozila u 2021.

15.05.2021. 09:39 / Izvor: HINA
Nestašica dijelova blokirat će proizvodnju 3,9 milijuna vozila u 2021.

Automobilska industrija neće moći dovršiti proizvodnju oko 3,9 milijuna vozila planiranih za ovu godinu zbog uskih grla u opskrbi ključnim elektroničkim dijelovima.

Automobilska industrija neće moći dovršiti proizvodnju oko 3,9 milijuna vozila planiranih za ovu godinu zbog uskih grla u opskrbi ključnim elektroničkim dijelovima, utvrdila je njemačka konzultantska kuća Alix Partners.

Tih 3,9 milijuna vozila vrijedno je oko 110 milijardi dolara, a iznos je gotovo dvostruko veći no što je procijenjeno u siječnju, priopćio je u petak Alix Partners.

Značajan broj neproizvedenih vozila odrazit će se i na prodaji kompanija, rekao je menadžer Alix Partnersa Marcus Kleinfeld, iako će one smanjiti zalihe i time djelomice ublažiti taj efekt.

U Volkswagenu procjenjuju da u prvom tromjesečju zbog nestašice poluvodiča nisu uspjeli sklopiti oko 100. 000 vozila. Posljedice bi mogle biti još očitije u drugom tromjesečju, objavili su nedavno.

Američki proizvođač Ford ove godine zbog zastoja predviđa dodatnih oko 2,5 milijardi dolara troškova. Većina kompanija, uključujući VW i Daimler, očekuje ipak poboljšanje u drugoj polovini godine.

Nestašica poluvodiča već mjesecima koči globalnu automobilsku industriju, budući da su se veliki proizvođači u koronakrizi preusmjerili na proizvodnju poluvodiča za potrošačku elektroniku kako bi udovoljili velikoj potražnji.

Veliki proizvođači najavili su proširenje kapaciteta, ali to je dugotrajan proces i košta milijarde dolara, podsjeća agencija dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti