Nestašica pšenice na svjetskim tržištima, žitarica postaje "žuta nafta"

04.05.2020. 07:51 / Izvor: HINA
Nestašica pšenice na svjetskim tržištima, žitarica postaje 'žuta nafta'

Pandemija korona virusa uzrokovala je potres na svjetskom tržištu pšenice.

Pandemija korona virusa uzrokovala je potres na svjetskom tržištu pšenice, piše u nedjelju Jutarnji list, ističući kako stručnjaci smatraju da bi se mogla ponoviti kriza koja je dovela do Arapskog proljeća.

Dok je svijet u ovo doba pandemije koronavirusa bio osjednut i krizom nafte, prateći svakodnevni pad cijena energenata, nekako po strani, gotovo nezamijećeno, potresla ga je kriza na jednom drugom tržištu - onom žitarica, navodi dnevnik.

Pšenica postaje "žuta nafta" pa i važnija od fosilnih goriva i njezinih derivata. Naime, prema podacima UN-ovih organizacija za poljoprivredu, hranu i zdravstvo, ta bi kriza, kao posljedica pandemije koronavirusa, mogla dovesti do globalne nestašice pšenice, a ponegdje izazvati i glad te destabilizirati mnoge zemlje i regije.

Neki analitičari smatraju da bi se mogla ponoviti 2010. godina kada je zbog suše i slabije žetve u nekim vodećim proizvođačima žitarica došlo do nestašica žita u arapskim zemljama.

Što se, dakle, sada dogodilo na tržištu pšenice? Rusija je, kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača i najveći svjetski izvoznik žitarica, obustavila izvoz do početka srpnja. Time je izazvala napetost na tržištima i paniku kod glavnih uvoznika, poput Egipta, Indonezije, Alžira, Maroka, Nigerije i posebno Turske, koji već imaju problema sa zalihama, ali i kupnjom tog važnog prehrambenog proizvoda, donosi Jutarnji list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti