Vijesti

Neum: Otvoreno Godišnje savjetovanje lokalnih lidera u okviru projekta Edapedija – Unapređenje saradnje načelnika i gradonačelnika opština i gradova na regionalnom nivou

23.10.2009. 14:05 / Izvor: eKapija.ba

Godišnje savjetovanje lokalnih lidera u okviru projekta Edapedija otvoreno je 23.10.2009. godine, u Neumu, u organizaciji Razvojne agencije Eda. Savjetovanje su otvorili gradonačelnik Banja Luke i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Dragoljub Davidović, Ivo Jerkić‐Ino načelnik opštine Čitluk i predsjednik Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH i dr Maša Đorđević, koordinator Programa lokalne uprave Inicijative za reformu lokalne i javne uprave iz Budimpešte, koji su tom prilikom naglasili važnost ovog događaja u kontekstu potrebe za unapređenjem saradnje između načelnika i gradonačelnika opština i gradova na regionalnom nivou.

Dragoljub Davidovć je zahvalio Edi na organizaciji događaja, ističući važnost razmjene mišljenja i iskustava uspješnih načelnika. Davidović je izrazio podršku Edapediji u ime Saveza opština i gradova Republike Srpske i rekao da se nada da će ovakvih skupova biti i u budućnosti.

Ivo Jerkić‐Ino je rekao da je siguran da će razmjena iskustava pomoći načelnicima da uspješnije vode lokalne zajednice. Dr Maša Đorđević je naglasila značaj Edapedije koja omogućava da važna znanja i iskustva, koja nisu u knjigama nego u ljudima, budu razmijenjena između uspješnih načelnika.

Na savjetovanju učestvuje više od 100 načelnika opština, gradonačelnika, eminentnih praktičara i stručnjaka za lokalnu upravu iz BiH, Srbije i Hrvatske koji kroz diskusiju i interaktivan rad tokom savjetovanja, žele da dođu do odgovora za mnoge aktuelne izazove u oblasti lokalnog razvoja kao što su: uticaji ekonomske krize, transformacija ekonomske strukture grada, oblikovanje lokalne ekonomije u ruralnoj sredini, privlačenje investicija, konkurentnost, stvaranje efikasne i kvalitetne administracije, očekivana podrška opštinama i gradovima u BiH i dr.

Predviđena su posebno interesantna izlaganja uspješnih načelnika opština i gradova, te dokazanih eksperata i bankara sa područja zapadnog Balkana među kojima su Goran Ješić, Jasmin Imamović, Zoran Tegeltija, Dragoljub Davidović, Davor Žmegač, prof. dr Žarko Primorac i drugi.

Godišnje savjetovanje lokalnih lidera je dio djelatnosti Edapedije čija je misija omogućiti i olakšati lokalnim liderima u BiH i na području zapadnog Balkana da ostvaruju natprosječne rezultate u upravljanju opštinama i gradovima, prvenstveno kroz međusobne interakcije i razmjenu iskustva.

Edapedija je jedinstveni dinamični centar znanja, jer se zasniva na znanjima i iskustvima najuspješnijih načelnika opština i gradonačelnika iz regiona i osvjedočenih eksperata iz različitih oblasti važnih za razvoj lokalne zajednice. Iza Edapedije stoji Razvojna agencija Eda iz Banja Luke, koja je svojim dugogodišnjim radom pokazala konkretne rezultate, stručnost i kreativnost na polju razvoja lokalne uprave i samouprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti