Neum: Počela sa radom škola za upravljanje otpadom - Koristiti otpad kao robu, a ne kao smeće

02.06.2009. 13:38 / Izvor: Fena
Neum: Počela sa radom škola za upravljanje otpadom - Koristiti otpad kao robu, a ne kao smeće

U organizaciji Centra za tehnološki, ekonomski i okolinski razvoj (CETEOR) 2. juna 2009. godine je u hotelu Stella u Neumu započela s radom "Škola za upravljanje otpadom", koja će biti otvorena do 5. juna 2009. godine.

Polaznici škole steći će znanja koja će im pomoći da unaprijede sisteme upravljanja otpadom u svojim organizacijama, kazala je projekt menadžer CETEOR-a Aida Muminović.

Što se tiče polaznika, oni dolaze iz raznih organizacija, od javnih komunalnih poduzeća do privatnih firmi i općina, dodala je.

"Zakonima o upravljanju otpadom u oba bh. entiteta propisano je da tvrtke kojima je potrebna ekološka dozvola moraju odrediti osobu odgovornu za poslove upravljanja otpadom zbog čega je i uspostavljano zanimanje stručnjak za upravljanje otpadom", istaknula je Muminović.

Ona nije željela komentirati probleme u Mostaru s divljim deponijama, samo je kazala kako bi se tim problemom trebale pozabaviti nadležne institucije, napominjući kako se otpad u svijetu sve više koristi kako roba, a ne kao smeće.

Polaznicima će nakon završetka škole biti dodijeljen certifikat verificiran od Regionalnog centra za edukaciju i informiranja za održivi razvoj jugoistočne Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti