Neum spreman za sezonu

26.03.2018. 08:24 / Izvor: Oslobođenje
Neum spreman za sezonu

S obzirom na to da je relativno mala destinacija, Neum se ipak može pohvaliti s dosta dobrim smještajnim kapacitetima.

Prošla turistička sezona u Neumu je, prema gotovo svim parametrima, bila najuspješnija u novijoj historiji jedinog bh. grada na Jadranu. Zabilježen je rekordan broj posjeta, a u poređenju s ljetom 2016, broj gostiju narastao je za deset procenata. Svemu je, kako nam pričaju turistički radnici, doprinijela dobra predsezona (proljetni mjeseci), a posjete su potrajale i tokom septembra, posebno u hotelima koji su ostali ispunjeni i tokom jeseni.

Pozitivni signali

U Neumu vjeruju da bi predstojeća sezona, također, mogla biti uspješna, a ukoliko se poklope stvari ne koje se objektivno ne može utjecati, čak i uspješnija od prošle. Pripreme uveliko traju, u što smo se nedavno i sami uvjerili. Posebno je radno na mjestima u blizini plaža i neumskih hotela. Radnici komunalnih preduzeća posljednjih su dana uređivali šetališta, parkinge, dok su hotelijeri akcenat stavljali na prilaze objektima, također na parking, a u značajnoj mjeri i na sam smještaj.

Predsjednik Udruženja turističkih radnika u Neumu Davor Krešić sa zadovoljstvom konstatuje da je Općina i ovog puta izdvojila značajna sredstva za sanaciju ulica, šetališta, pojedinih turističkih atrakcija i ostalih značajnih objekata. Najviše je, kaže, urađeno na kolektorskoj kanalizacionoj mreži u naselju Tiha Luka.

"Započeti su radovi i na šetnici. Renoviraju se također gotovo svi hoteli, a sama dinamika je dosta zadovoljavajuća. Što se osobno mene tiče, a to je generalno stav i ostalih turističkih radnika, Neum pred početak sezone ne izgleda onako kako bismo željeli, ali je ipak bolje da se radi nego da stvari stoje", rekao nam je Krešić.

Hoteli s radom u punom kapacitetu počinju već nakon Uskrsa i to je, prema njegovim riječima, već ustaljena praksa. Do početka sezone kupanja aktualan je kongresni turizam, koji je također dosta zastupljen, uključujući simpozije i konferencije od kojih su neke već postale tradicija.

"Imamo vrlo dobar booking, popunjenost je veća danas nego u ovo vrijeme prošle godine, a to je pozitivan signal i ohrabrenje pred sam početak ljeta. I zbog toga očekujemo bolju sezonu od prošle. Istina, fizički smo limitirani kad je riječ o kapacitetima. Hoteli su već rezervirani za cijeli tijek, dok u privatnim smještajima sve ide dosta sporije. Ako sezona bude kao prošla, bit ćemo zadovoljni, a ako bude bolja, i prezadovoljni", napomenuo je Krešić.

Kvalitet ponude

Osim loše putne komunikacije na kojoj se odnedavno ponovo radi, Krešić skreće pažnju i na još neke objektivne probleme Neumljana.

"Veliki problem je što ne možemo raditi na povećanju broja gostiju. Zbog toga smo danas više okrenuti povećanju kvalitete ponude. Svako dizanje cijena treba pravdati, a to se može samo investicijama. Radije bih da smo ranije počeli s radovima, ali i ovako je bolje nego da se nikako ne radi", rekao je na kraju Krešić.

S obzirom na to da je relativno mala destinacija, Neum se ipak može pohvaliti s dosta dobrim smještajnim kapacitetima. To je, prije svega, privatni smještaj, kojeg je 80 posto izgrađeno tokom proteklih 25 godina, što će reći da je riječ o moderno uređenim objektima. Gotovo svi turisti iz BiH tokom ljetnih mjeseci borave u privatnim apartmanima, dok stranci stopostotno odsjedaju u hotelima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti