Neupitna potreba donošenja zakona o šumama FBiH

04.03.2016. 09:33 / Izvor: Fena
Neupitna potreba donošenja zakona o šumama FBiH

Federacija BiH od kraja 2009. godine nema zakon o šumama i neupitna je potreba njegovog donošenja radi očuvanja ovog značajnog resursa.

Federacija BiH od kraja 2009. godine nema zakon o šumama i neupitna je potreba njegovog donošenja radi očuvanja ovog značajnog resursa, istaknuto je u Sarajevu na sjednici Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH.

Članovi Grupacije su diskutovali o Prednacrtu zakona o šumama FBiH koji je nedavno razmatrala Vlada Federacije i čiji je tekst dostupan na web stranici resornog ministarstva. Zakon o šumama jedan je od prioriteta iz Akcionog plana FBiH za realizaciju Reformske agende.

Predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije PKFBiH Ante Begić je među generalnim primjedbama na ovo zakonsko rješenje u izjavi novinarima naveo da Federacija BiH nema nikakav osnov da se tim zakonom proglasi vlasnikom šuma i šumskog zemljišta i izvrši upis vlasništva u ZK-u.

Begić također smatra da pojedina rješenja iz ponuđenog teksta zakona zahtijevaju velike institucionalne, pravne, ekonomske i organizacijske promjene. Po njegovom mišljenju, ponuđena rješenja stavljaju šumarsko-privredna društva  u nepovoljan finansijski položaj. Neka rješenja su, kako je dodao, komplicirana i u praksi neprovodiva.

Predsjednik Skupštine Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH i uposlenik JP Šume Tuzlanskog kantona Refik Hodžić također je iznio  niz zamjerki na Prednacrt zakona o šumama.

- Ponuđenim rješenjem šuma se ne posmatra kao resurs sa stanovišta održivog gospodarenja šumama, nego kao plijen. Nije postavljena tako da se ona može obnoviti, odnosno da se izvrši prosta i proširena reprodukcija. Postavljeni su nameti, naknade na korisnika šuma koji su takvi da korištenje šuma ne može biti adekvatno jer su veliki zahtjevi za izdvajanjem prihoda od šume, a nisu postvljeni ti principi za izvršenje opšte korisnih funkcija šuma – izjavio je novinarima Hodžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti