Neuspjela prodaja imovine Tvornice čokolade i kandita Sarabon

18.01.2008. 09:52 / Izvor: Oslobođenje
Neuspjela prodaja imovine Tvornice čokolade i kandita Sarabon

Prodaja imovine sarajevske Tvornice čokolade i kandita Sarabon koja je organizovana jučer (18.01.2008.) nije uspjela. S obzirom na to da nije ponuđena viša cijena od zaštitne u iznosu od 18,5 miliona maraka (odredio je Odbor povjerilaca), javno nadmetanje je proglašeno neuspjelim.

"Zadnja ponuda, 17,1 milion KM, koju je dala firma K&Data d.o.o. Ilidža nije prihvaćena", kazao je novinarima predsjednik Odbora povjerilaca Sarabona Hamdo Duraković.

Prema njegovim riječima, osim ove kompanije koja je ponudila najvišu cijenu, na javnom nadmetanju učestvovale su još dvije kompanije, i to Bosna Bank International Leasing Real Estate d.o.o. Sarajevo, te Kaletex d.o.o. Kalesija.

Sve tri kompanije koje su učestvovale na javnom nadmetanju ponudile su približno istu početnu cijenu od oko 16 miliona KM.

"Jedna od kompanija bila je zainteresirana za zadržavanje određenog dijela proizvodnje u Sarabonu", kazao je Duraković.

On je pojasnio da ubrzo nakon ove neuspjele prodaje slijedi skupština povjerilaca na kojoj će se odlučiti o slijedećoj prodaji.

Prema riječima predsjednika Odbora povjerilaca Sarabona, novi javni poziv za prodaju imovine ove firme u stečaju mogao bi biti objavljen već naredne sedmice.

Stečajni upravnik Sarabona Salko Omerbašić ovu prodaju ne smatra neuspješnom, iako imovina nije prodata.

"Izuzetno sam zadovoljan. Cijenu koju su postavili povjerioci tržište nije prihvatilo, ali drago mi je što je zaštitna cijena od 18,5 miliona KM vrlo blizu cijenama koje nudi tržište", kazao je stečajni upravnik.

On je naglasio da je tržište na ovaj način pokazalo da ima interesa za imovinu Sarabona, dok je predsjednik Odbora povjerilaca dodao kako su, prema njegovim informacijama, za Sarabon zainteresirane i određene kompanije iz inostranstva, te se na osnovu toga može očekivati da će naredna prodaja biti mnogo uspješnija.

Osim potencijalnih kupaca, jučerašnjem javnom nadmetanju prisustvovali su stečajni sudija, stečajni upravnik, te predstavnici Odbora povjerilaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti