Neusvajanje državne strategije za energetiku prepreka za razvoj cijele zemlje

27.04.2018. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Neusvajanje državne strategije za energetiku prepreka za razvoj cijele zemlje

Svjetska banka predviđa da će BiH u narednom periodu morati uložiti preko 3 milijarde eura da bi BiH ovaj sektor dovela na nivo gdje je sada EU.

4. Energetski samit danas ulazi u završnu fazu kroz koju će se predstaviti ciljevi i prijedlozi budućeg djelovanja u elektroenergetskom sektoru BiH. 

Da se radi o jako bitnoj temi, koja ima svijetlu budućnost za našu zemlju, potvrdile su broje zvanice međunarodnih organizacija i predstavnici diplomatskog kora koji su dali podršku realizaciji ključnih ciljeva. 

Svjetska banka predviđa da će BiH u narednom periodu, od čak 20 godina, morati uložiti preko 3 milijarde eura da bi BiH ovaj sektor dovela na nivo gdje je sada EU.

Složili su se u jednom da je neophodno da se konačno donese Okvirna državna strategija BiH za energetiku.

Polu Horowitz, zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a u Sarajevu kazao je kako se nada se da će neke od preporuka koje  danas budu izensene kao finalni zaključci za dalji razvoj sektora, naći svoje mjesto na predizbornim platformama strankama prije izbora ali u njihovoj sprovedbi nakon Izbora.

Kazao je da je energija stub razvoja jedne zemlje, za BiH ona otvara mnogo dobrih prilika koje bi trebale i mogu donijeti razne dobiti. Mnogo je tu zakonskih izmjena koje nas čekaju u narednom periodu ali one mogu biti pogon rasta i razvoja BiH.

Christiane Hofmann, Ambasadorica ambasade Savezene Republike Njemačke kazala je da je jako važno da se razmotre i politički okvir za sve ali da je njajveći naglasak na usvajanju državne energetske strategije jer će nas na taj način približiti EU.

Edward Ferguson, Ambasador ambasade Velike Britanije i Sjeverne Irske također je kazao da je energetski sektor ključan sektor za društveni i ekonomski razvoj bilo koje zemlje pa tako i BiH.

"To je kompleksan sektor, bilo da se radi o sigurnosti ili zaštiti okoliša koji zahtjeva dobro razvjen strateški okvir kako bi se dalje razvijao. Dobre vijesti u svemu je da je Britanska ambasada u proteklom periodu aktivno radila sa Vladama u BiH I zahvaljujući tom radu sada su usvojene nove energetske strategije", kazao je Ferguson.

Istakao je da postoje i loše vijesti a odnose se na jako dug proces donošenja strategija i što još uvijek nije usvojena državna strategiju za razvoje elektroenergetskog sektora, te kako je usvajanje njenog okvira ključan dokument za dalji razvoj zemlje.

Jan Snaidauf, šef političkog i ekonomskog odjela delegacije Evropske unije rekao je da je energetska održivost jedna je od ključnih prioriteta Evropske unije.

"Glavni fokus je na energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije, što su teme o kojima se raspravljalo na ovom Energetskom samitu. Energetski sektor BiH treba ići u skladu sa ovom politikom, i želim reći da je potrebno da se usvoje neophodni strateški dokumenti koji bi omogućili EU da izdvoji nova finansijska sredstva te da pomogne ne samo ovom sektoru već i svim ljudima u BiH", kazao je Snaidauf.

U energetskom sektoru postoji potreba za reformama koje nisu pretjerano zahtjevne ali im je potrebna politička podrška i stalna opredijeljenost u tom smjeru.

"Vaša zemlja je i član Energetske zajednice i već godinama je u ozbiljnom prekršaju obaveza koje je preuzela pristupanjem ovoj zajednici. Potrebne su izmjene zakonodavstva kako bi BiH ispunila sve obaveze koje je preuzela", rekao je Snaidauf.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti