Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nevjerovatno: U BiH električne automobile tretiraju kao vozila sa Euro 6 normom

U BiH ima 60 elektro punionica, a ono što nedostaje je njihovo mapiranje.

05.12.2019. 13:52 / Izvor: Akta.ba

Korištenje električnih automobila ima ekološke i finansijske benefite.U BiH je 26 registrovanih električnih vozila, a njihov broj bio bi daleko veći, kada bi bh. zakonska regulativa pratila trendove Evropske unije, naročito kod registracije električnih vozila, rečeno je u Sarajevu na Panelu Smart grid, mobility-šanse za BiH koji je održan u okviru Poslovnog foruma čiji je organizator bila Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci i privrednici okupljeni oko pomenute teme govoreći o prednostima upotrebe električnih vozila naglasili su da su one ogromne, te da jednostavno rečeno najgore električno vozilo bolje je od novog koje koristi druga goriva.

Međutim, ono što u BiH spriječava ljude da kupuju ove automobile je nedovoljno razvijena svijest o prednostima istih, te problemi sa nadležnostima prilikom registracije.

Svakako ovu tvrdnju je potvrdio i Haris Muratović, predstavnik kompanije Porsche BH i predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH koji je naglasao kako neregulisanost oblasti elektromobilnosti u domaćim propisima dovodi do toga da korisnici električnih vozila plaćaju takse po najvišim stopama, dok se električni automobili tretiraju kao vozila sa Euro 6 normom, uprkos tome što ne stvaraju nikakve štetne emisije. U tom kontekstu, Privredna komora FBiH odnosno Udruženje na čijem je čelu su do sada pokretali brojne inicijative da se ovakvo stanje izmijeni, te će nastaviti da djeluju u tom pravcu.

Tokom diskusije učesnici su podcrtali kako bi država prodavačima i budućim vlasnicima električnih automobila puno pomogla ukoliko se u postojećim zakonskim regulativama javni punjač za električne automobile ne bi tretirao kako zgrada od 20 spratova za koju je potrebna građevinska i urbanistička saglasnost.

Također, naglašeno je da u BiH ima 60 elektro punionica, a ono što nedostaje je njihovo mapiranje.

Tokom ove panel diskusije, posebno je istaknut primjer firme Core d.o.o. iz Sarajeva, čije je poslovanje fokusirano na razvoj i konstrukciju automobila te usluge u oblasti IKT. Pored uspješnog poslovanja u BiH, Core d.o.o. posluje i na njemačkom tržištu, putem svoje rastuće firme u Minhen. U panel diskusiji su pored predstavnika firmi Porsche BH i Core d.o.o. učestvovali Fikret Seferagić iz kompanije Hager Bosnia, Muamer Hasanović iz firme Shell, Adnan Kahriman iz kompanije Tesla te Aleksandar Mastilović kao moderator.

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti