Nevladin sektor u BiH dobio Etički kodeks

21.12.2017. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Nevladin sektor u BiH dobio Etički kodeks

Sudionici konferencije su danas mogli na licu mjesta potpisati Izjavu o prihvatanju Etičkog kodeksa.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je današnjom prezentacijom Etičkog kodeksa želio predstavnike organizacija civilnog društva (OCD) upoznati sa principima Etičkog kodeksa koji bi trebao uspostaviti mehanizme za samoregulaciju među OCD-ovima u našoj zemlji. 

Predstavljajući Kodeks Omir Tufo, projektni menadžer u CPCD-u, kazao je da on predstavlja skup osnovnih normi, principa i vrijednosti utvrđenih sa ciljem standardizacije ponašanja i djelovanja OCD-a.

Prezentirani principi i vrijednosti podrazumijevaju dobrobit za grupe ljudi ili društvo u cjelini, odnosno prvenstveno je usmjeren na javni interes.

Sudionici su danas mogli na licu mjesta potpisati Izjavu o prihvatanju Etičkog kodeksa, a ostali zainteresirani mogu to uraditi nakanadno čime će biti uvršteni u registar udruženja koja prihvataju prinicpe Etičkog kodeksa. 

Danas je predstavljen i Sporazum o suradnji između VM BiH i NVO sektora koji je zvanično potpisan 2. prosinca/decembra, 2017. godine i zajedno sa Etičkim kodeksom predstavlja jak oslonac za održivost civilnog društva u BiH i jačanje suradnje kako između samih udruženja tako i uspostavljanju partnerstva sa ostalim akterima u zajednici.

Tufo navodi da je cilj svega institucionalno rješavanje problema u civilnom društvu.

''Na ovaj način stvaramo ključnu skupinu organizacija koje podržavaju Sporazum između Vijeća ministara i civilnog društva. Planirano je da uskoro bude osnovan ured za razvoj civilnog društva kojem će se moći obraćati nevladine organizacije, a sa druge strane formirat će se savjet Vijeća ministara u koji će ući predstavnici različitih organizacija koje će moći zagovarati interese civilnog društva'', navodi Tufo.  

Dodaje da je ovo značajan dokument jer predviđa institucionalnu komunikaciju između ova dva sektora.

Unutar samog sporazuma postoje podzakoski akti koji, između ostaloga, reguliraju transparentno financiranje nevladinih organizacija. Nešto što je, s aspekta nevladinog sektora, bitno je i  etički kodeks za NVO.

''Od vlasti tražimo da budu transparentne, a mi se često samo ne ponašamo tako. Ovaj set etičkih principa koji se nalazi u Kodeksu prvenstveno sugerira da mi sami moramo Kodeksa držati u praksi'', navodi Tufo za Akta.ba.

Napominje da oni koji žele podržati Sporazum između VM i NVO-a mogu to uraditi potpisivanje izjave na web stranici Ministarstva pravde BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti