Nevolje zbog prekida dotoka gasa u Sarajevu, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Zenici i Visokom: 100.000 domaćinstava nema grijanja

08.01.2009. 09:30 / Izvor: Nezavisne novine
Nevolje zbog prekida dotoka gasa u Sarajevu, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Zenici i Visokom: 100.000 domaćinstava nema grijanja

Više od 100.000 domaćinstava u Sarajevu, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Zenici i Visokom nema grijanja nakon što je BiH 06.01.2009. godine popodne ostala bez ruskog prirodnog plina.

Probleme s grijanjem imaju škole, vrtići, ambulante, a veći broj preduzeća je morao obustaviti ili reducirati proizvodnju.

Zbog energetskog spora s Ukrajinom Rusija je, osim našoj zemlji, obustavila dotok plina i za više od 10 zemalja Evrope.

Prekid dotoka prirodnog plina BiH najviše domaćinstava bez grijanja ostavio je u Kantonu Sarajevo.

U većini tržnih centara u Sarajevu, gradu u kojem je juče ujutro temperatura zraka bila minus 12 stepeni Celzijusevih, već 07.01.2009. godine su bile prazne police s grijalicama, radijatorima i kaloriferima. Građani su u potrazi za grijnim tijelima išli i u Visoko, gdje kažu da su "Sarajlije pokupovale sve grijalice".

U tržnom centru "Robot" od utorka su prodali 3.000 komada grijalica, radijatora i ostalih grijnih tijela, a potražnja je i dalje prisutna. Obećavaju da će građani Sarajeva do kraja sedmice imati na raspolaganju još grijalica iz bihaćke "Bire". U centru OBI u Sarajevu kažu da su sve prodali, a prazne police su bile i u "Interexu". Osim grijalica, veoma tražena roba u Sarajevu jučer su bili drvo i ugalj.

"Blizu 73.000 domaćinstava, koja direktno koriste gas, su bez grijanja, a veliki broj preduzeća je vjerovatno obustavio ili reducirao proizvodnju, jer nemaju alternativno gorivo", kaže glasnogovornik "Sarajevogasa" Adis Salkić.

U preduzeće "Toplane" Sarajevo, koje opslužuje sistem centralnog grijanja, ističu da 43.000 domaćinstava koje oni zagrijavaju za sada neće osjetiti nedostatak plina.

"Mi smo tokom dana sa 12 cisterni lož-ulja obnovili zalihu. U toku je tender za nabavku mazuta kao alternative za gas. Izabraćemo onog ko ponudi najjeftiniju i najkvalitetniju robu, iako je protekla dva dana prava poplava ljudi koji pokušavaju utrapiti robu lošeg kvaliteta kako bi na brzinu zaradili novac", kaže direktor "Toplana" Sarajevo Suad Zeljković.

Tvrdi da neće bježati od kupovine mazuta iz Rafinerije u Bosanskom Brodu, iako on ne zadovoljava tehničke standarde kotlovnica u Sarajevu.

Bez grijanja u Zenici je više od 20.000 domaćinstava, te sve škole i vrtići, a u Istočnom Sarajevu manji broj stanova, ali i ambulante i tržni centri. U Visokom isti problem ima više od 1.000 domaćinstava, a u Zvorniku ambulante, dom zdravlja i pekare.

"Sve je stalo. Za sada nemamo alternativnog rješenja i čekaćemo nekoliko dana da vidimo kako će se razvijati situacija. Imamo mogućnost da koristimo mazut, ali je on za nas skup, nemao novca, a trebalo bi da napravimo i neke tehničke dorade", kaže direktor "Zvornikstana" Petko Jokić.

Direktor "Sarajevogasa" Lukavica Slavo Krajišnik kaže da hljeb dolazi iz pekara u Palama.

Sead Kaknjo, direktor firme "Grijanje", koja grije cijeli grad Zenicu, tvrdi da im iz "Mittala" isporučuju trećinu plina u odnosu na potrebe koja je dovoljna da radijatori ne budu potpuno hladni. Dodaje da alternativu nema 20.000 stanova koje zagrijavaju. Napominje da imaju dovoljne količine uglja, ali im je neophodan plin i očekuju poboljšanje situacije u poslijepodnevnim satima.

Đaci svih deset osnovnih i 11 srednjih škola u Zenici su 07.01.2009. godine bili na nastavi u hladnim učionicama, ali su neke od ovih škola odlučile od 08.01.2009. godine poslati đake na raspust, kazala je ministrica obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Zdenka Merdžan.

Klinički centar "Kasindo", kako je naglasio v.d. direktora Siniša Zubić, vanredno je nabavio lož-ulje čime je obezbijeđeno grijanje za sedam dana. I Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prešao je na grijanje lož-uljem, dok je njihov Centar za fizikalnu terapiju u sarajevskom naselju Ilidža zatvoren.

"Imamo dovoljno lož-ulja za sedam dana na klinikama u krugu Centra i za deset dana za kliniku "Podhrastovi" i "Jezero". Snizićemo temperaturu sa 25 na 22 stepena Celzijusevih, osim na intenzivnim njegama i Pedijatriji. U pregovorima smo sa dobavljačima za nove nabavke lož-ulja", rekla je Biljana Jandrić, portparol KCUS.

U Opštoj bolnici Zvornik, Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" Sarajevo nemaju problem s grijanjem.

Na fakultetima u Zenici, kako su kazali u Rektoratu Univerziteta u Zenici, nije ugodna atmosfera za rad, dok većina fakulteta u Sarajevu, kao i studentski domovi, imaju alternativno grijanje.

Iz "Elektroprivrede BiH" javljaju da su spremni za povećanu potrošnju struje do koje je već došlo u Sarajevu, Zenici i Visokom.

"Stabilnost snabdijevanja nije ugrožena, ali je potreban oprez potrošača kako ne bi preopteretili ni vlastite instalacije ni sistem, što se dešava kada se istovremeno uključe termoakumulacione peći, pećnice ili veš-mašina", saopšteno je iz "Elektroprivrede BiH".

Direktor "BH gasa" Almir Bećarević kaže da nema nikakvih promjena u snabdijevanju BiH ruskim plinom, "osim što se povećava broj zemalja koje ostaju bez plina".

"Sada je jedino rješenje diplomatija", dodao je Bećarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti