Nijaz Salamović, član Uprave KJKP RAD: Za novu mehanizaciju i saniranje voznog parka 1,6 miliona KM

04.10.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Nijaz Salamović, član Uprave KJKP RAD: Za novu mehanizaciju i saniranje voznog parka 1,6 miliona KM

Nova vozila bi trebala biti u upotrebi za pola godine.

U cilju što bržeg saniranja stanja i nabavke nove mehanizacije u KJKP Rad d.o.o. potpisan je Sporazum vrijedan 1,6 miliona KM između Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i KJKP Rad d.o.o. Sarajevo. Naime, hitna nabavka nove mehanizacije i saniranja voznog parka razmatrala se početkom godine, odnosno formiranjem nove Vlade KS, kao i uprave ovog preduzeća.

Kako nam je pojasnio Nijaz Salamović, v.d. izvršni direktor za ekonomsko - pravne poslove KJKP RAD, s postojećom mehanizacijom nije moguće, onako kako zaslužuju građani Kantona Sarajevo, na kvalitetan način održavati higijenu, tako da je nova mehanizacija neophodna za normalno funkcionisanje odvoza i deponovanja otpada. 

"S obzirom da smo očekivali potpisivanje Sporazuma i da smo već odavno poduzeli sve potrebne korake kako bi na vrijeme objavili tender za nabavku vozila u toku je finaliziranje tehničkih specifikacija i ubrzo očekujemo objavljivanje tendera za nabavku vozila. Sredstva će biti utrošena za nabavku specijalnog vozila sa kranom i presom za prikupljanja otpada, dva autosmećara do 8 tona, dva autosmećara do 4 tone i 340 pocinčanih kontejnera od 1100 litara. Uzimajući u obzir vremenski period od raspisivanja tendera i sprovođenja procedura za nabavku vozila do same isporuke vozila, u zavisnosti od odabira najpovoljnijeg ponuđača, očekujemo da ćemo nova vozila staviti u funkciju u roku od 6 mjeseci", kazao je za Aktu Salamović.

Govoreći o problemima koje ovo javno preduzeće ima, Salamović ističe da su se na samom početku dolaska nove Uprave u KJKP Rad suočili s više od 40 neregistrovanih vozila.

Zatekli smo i jedan specijalni kamion sa kranom i presom za zvonaste kontejnere, zapuštenim voznim parkom, neadekvatnim održavanjem, nedostatkom osnovnih sredstava rada, alata za popravku vozila, neusvojenim planovima rada, čime je blokiran kompletan sistem javnih nabavki. Zadnja nabavka novih vozila finansirana iz vlastitih sredstava je obavljena 2013.godine što je nedopustivo za jedno ovako preduzeće. Analiziranjem trenutnog stanja i rješavanja osnovnih prepreka za funkcionisanje preduzeća, počeli smo na jedan sistemski način rješavati sve probleme u preduzeću koji su se godinama gomilali. Uspostavili smo saradnju sa pojedinim općinama u Kantonu Sarajevo i u saradnji sa njima smo krenuli u nabavku vozila i obnavljanja voznog parka", rekao nam je Salamović.

Inače, u protekloj sedmici potpisan je Sporazum o razumijevanju između Češke razvojne agencije i KJKP Rad d.o.o. Sarajevo za projekat koji je, kako je planirano, trajati 30 mjeseci. Finansijska vrijednost navedenog projekta je 2,4 miliona KM.

"Projekt pod nazivom “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo” doprinijet će smanjenju proizvodnje otpada u Kantonu Sarajevo, unaprijeđenje upravljanja čvrstim otpadom. Projekat podrazumijeva stručnu i materijalnu podršku prvenstveno KJKP Rad d.o.o. Sarajevo, a uključuje i nabavku opreme, tehničku pomoć, izgradnju kapaciteta i kreiranje kampanje za komunikaciju sa građanima. Kampanja će se fokusirati na podizanje svijesti o važnosti odvajanja i recikliranja otpada iz domaćinstava", rekao je Salamović.

Dodao je da će uskoro nabaviti opremu i mehanizaciju uz pomoć UNDP-a. Naime, Vlada KS je dala saglasnot UNDP-u da izvrši nabavku opreme za KJKP Rad d.o.o. u vrijednosti od  milion KM. Sredstva će, uglavnom, biti iskorištena u obnovu voznog parka.

B.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti