Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nije formiran ekpertski tim za Trgovsku goru

01.07.2020. 08:09 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izrazio je razočarenje što je s dnevnog reda jučerašnje sjednice Vijeća ministara skinuta odluka koja se tiče formiranje ekspertskog tima u vezi s problemom Trgovske gore gdje je planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada.

Podvukao je da je Ministarstvo na osnovu mišljenja nadležnih institucija iz oba bh. entiteta i BiH predložilo strukturu ekspertskog tima za Trgovsku goru, a o svemu su obaviješteni i načelnici općina koje su u slivu rijeke Une i koji su dali saglasnost.

"Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neargumentirano je tražila skidanje te tačke s dnevnog reda", pojasnio je Košarac.

Najavio je nastavak aktivnosti u tom smislu jer smatra da je veoma važno zaštiti oko 250.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Une kao i okoliš 13 općina koje se nalaze na tom području.

Ministar tvrdi da je Hrvatska planirala nekoliko miliona eura u ovoj godini kada bi trebala biti urađena studija izvodljivosti, a ta sredstva su planirana i za medijsku kampanju te za osiguranje izgradnje odlagališta na tom prostoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti