Nije uobičajeno zaduživanje vlada kod fonda iza kojeg se ne zna tko stoji

12.01.2016. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Nije uobičajeno zaduživanje vlada kod fonda iza kojeg se ne zna tko stoji

Potpisivanje ugovora s američkim investicijskom fondom Global Bancorp Commodities And Investments bio je pokušaj da se izbjegne pritisak MMF-a za provođenjem reformi.

Iz Ministarstva financija Republike Srpske prije nekoliko dana su potvrdili da su raskinuli ugovor o kreditu za taj bh. entitet potpisan s američkim investicijskom fondom Global Bancorp Commodities And Investments, ranije najavljen u ukupnom iznosu od 300 milijuna dolara, ali da će nastaviti pregovore oko potpisivanja novog ugovora.

Kao razlog za raskid ugovora navedeno je to što američki fond nije ispoštovao uvjete iz ugovora o kreditu, koji je ministar finacija RS-a Zoran Tegeltija potpisao prije više od dva mjeseca u kojem je bilo navedeno da će prva tranša kredita biti isplaćena krajem prošle godine.

Budući da se to nije dogodilo 30. prosinca/decembra 2015., Vlada RS je odlučila da raskine ugovor iako se u obavijesti kreditora ističe da su i dalje opredijeljeni da osiguraju financijsku podršku RS-u, zbog čega će, kako su tada istaknuli iz Ministarstva financija RS, Vlada nastaviti s procedurom za zaključivanje novog ugovora.

Ovo su inače sredstva namjenjena za krpljenje proračunskih rupa, a koja su trebala biti zamjena za sredstva koja nisu dobili od MMF-a.

Podsjetimo, MMF je uskratio vladama u BiH sredstva iz standby aranžmana jer nisu proveli reforme na koje su se obvezali.

O tome koliko je uobičajeno da neka vlada potpisuje ugovor o kreditiranju sa investicijskim fondom iza kojeg se ne zna tko stoji pokušali smo saznati kod ekomomskih stručnjaka.

Adisa Omerbegović Arapović,dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Sarajevo School of Science end Tehnology (SSST) kaže da nije česta praksa. "Nije uobičajeno da neka vlada pozjamljuje novac od fonda za kojeg ne zna tko iza njega stoji i o kakvom se novcu radi. Očito je da se tražila alternativa MMF-u", navodi ona za Akta.ba.

Dodaje da je ovo bio pokušaj da se izbjegne pritisak MMF-a za provođenjem reformi, te da se, čini se krug sada ponovno zatvara okretanjem prema MMF-u. Napominje da je dobra stvar da je dodjela sredstava MMF-a uvjetovana provođenjem reformi. 

Slovenačka Vlada je također, prema pisanju slovenačkih medija, odbila ovaj fond koji se natjecao za kupnju jedne slovenačke banke jer je nisu smatrali ozbiljnom iz razloga što registrirana početkom 2014.godine u apartmanu na Floridi.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti