Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nijedan radnik iz BiH nije otišao na rad u Katar putem ARZBiH

01.10.2018. 12:51 / Izvor: Akta.ba

Bh. građani zbog nedostatka radnih mjesta ili malih primanja primorani su otići na rad u strane zemlje. Često su ta zapošljavanja "na crno", dok su rijetka ona preko nadležnih državnih agencija za zapošljavanje.

Do sada, BiH ima nekoliko potpisanih sporazuma koji reguliraju zapošljavanje bh. građana u određenim zemljama.

Jedna od njih je i država Katar, gdje je Bosna i Hercegovina 06. aprila 2014. godine potpisala Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana Bosne i Hercegovine u Državi Katar.

"Sporazum je ratificiran u septembru iste godine, te je stupio na snagu objavljivanjem u Službenom listu BiH 17/14. Cilj sporazuma jeste da omogući legalno i sigurno zapošljavanje radnika iz BiH u Državi Katar, a prema potrebama koje će poslodavci u Kataru iskazati", kazao je za Akta.ba Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH (ARZBiH).

Objasnio je da kao i svaki sporazum o zapošljavanju i ovaj ima za cilj da upravlja kretanjem radne snage na način da se na inostrana tržišta rada plasiraju samo viškovi radne snage sa tržišta rada BiH, te da radnici budu zaštićeni na radu.

"Da bi se navedeni Sporazum mogao implementirati potrebno je da se napravi i usvoji operativna procedura kojim bi se bliže odredilo postupanje po Sporazumu. Agencija za rad i zapošljavanje BiH je 2016. godine kreirala operativnu proceduru vezanu za Sporazum, ali se još uvijek čeka odgovor katarske strane. Dok procedura ne bude usvojena Sporazum se ne može implementirati", ispričao je Bandić.

To znači da u cjelokupnom ovom periodu niti jedan radnik iz BiH nije otišao na rad u državu Katar putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kada su u pitanju ostali detalji po pitanju uslova zapošljavanja radnika u državi Katar, iz Agencije su istakli da za sada nemaju informaciju, jer će "uslovi i potrebe za radnicima, kao i lokacije na kojima bi radnici radili, biti praćeni od onog trenutka kada počnu dolaziti konkretni radni oglasi. Za sada takvih oglasa nemamo".

Da će vjerovatno napredovati zapošljavanje u državi Katar svjedoči i ovogodišnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika. Također, potpisan je i Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar te Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar.

Svakako, pri svakom zapošljavanju van granica BiH, treba voditi računa o mogućim prevarama, o čemu je često upozoravala Agencija za rad i zapošljavanje. Ono što je bitno, jeste da građani obrate pažnju na to da imaju validan ugovor o radu sa poslodavcem, da prije dolaska u određenu državu moraju dobiti radnu dozvolu, te radnu vizu.

M.R.R.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti