Nijedna močvara od međunarodnog značaja u BiH nema plan upravljanja

02.02.2021. 13:17 / Izvor: Fena
Nijedna močvara od međunarodnog značaja u BiH nema plan upravljanja

Zbog loše financijske situacije i problema s financiranjem rendžerske službe situacija na terenu je daleko od zadovoljavajuće, pa su česte pojave požara i krivolova zaštićenih vrsta.

Ornitološko društvo ''Naše ptice'' upozorilo je da, od tri područja u Bosni i Hercegovini prepoznata kao močvare od međunarodnog značaja, trenutno samo Hutovo blato ima status zaštićenog područja kao Park prirode, ali zbog loše finansijske situacije i problema s finansiranjem rendžerske službe situacija na terenu je daleko od zadovoljavajuće, pa su česte pojave požara i krivolova zaštićenih vrsta.

"Niti jedna močvara od međunarodnog značaja u Bosni i Hercegovini nema plan upravljanja pa za aktivnosti kao što su eksploatacija treseta koji ima bitnu ekološku ulogu u zadržavanju vode i različitih polutanata, uništavanje vodene vegetacije koja služi kao skrovište i izvor hrane velikom broju životinja i formiranje monokulturnih zasada nije definisano u kojem dijelu močvara se smiju, a u kojim ne smiju provoditi.

Komplikovana politička struktura u državi nejasno definiše obaveze i nadležnosti pojedinih ministarstava što uvjetuje da se Ramsarska konvencija i obaveze koje proističu iz toga ne provode u Bosni i Hercegovini odnosno područjima koja su prepoznata kao močvare od međunarodnog značaja", naglašeno je na Svjetski dan zaštite močvarnih staništa.

Kako navode u saopćenju za javnost, tri područja u Bosni i Hercegovini prepoznata su kao močvare od međunarodnog značaja - Hutovo blato (2001), Bardača (2007) i Livanjsko polje (2008). Svi imaju i status područja od međunarodnog značaja za ptice (Important Bird Area), zbog velikog broja ptica koje se tu gnijezde ili zadržavaju tokom seobe i zimovanja. Samo na Livanjskom polju zabilježeno je, u toku jednog dana u vrijeme seobe, 70.000 ptica močvarica.

Močvarna područja imaju poseban značaj za ptice močvarice. Više od dvije milijarde tih ptica svake godine seli iz centralne i istočne Evrope, preko evropskog kontinenta i Sredozemnog mora, do zimovališta u sjevernoj ili centralnoj Africi.

Tokom seobe se ptice suočavaju sa velikim brojem prepreka, od širokih morskih prostranstava koje moraju preletjeti u jednom dahu bez zaustavljanja, jednako opasnih pustinja, do nepredvidljivih vremenskih prilika i nenadanih oluja, a močvarna staništa su mjesta na kojima se mogu nahraniti i odmoriti.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se od 1997. godine, svakog drugog februara. Na taj dan je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena Konvencija o močvarama od međunarodnog značaja, zbog činjenice da močvarna područja predstavljaju regulatore režima vode, mjesta s posebno visokim stepenom raznolikosti flore i faune i mjesta s visokom ekonomskom, kulturnom, naučnom i rekreacionom vrijednosti, a da bi se spriječilo sve veće ugrožavanje i gubitak močvarnih područja kojih je od 1.900 u svijetu nestalo više od 60 posto.

"Ornitološko društvo ''Naše ptice'' danas je organizovalo javnu prezentaciju projekata koji se bave zaštitom ptica močvarnih staništa i problemima močvara od međunarodnog značaja u BiH", saopćeno je iz tog društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti