Nikad bolja godina za vinare

26.09.2016. 08:26 / Izvor: Oslobođenje
Nikad bolja godina za vinare

Jesen je vrijeme ubiranja plodova za sve one koji su cijelo proljeće i ljeto marljivo radili na zemlji.

Jesen je vrijeme ubiranja plodova za sve one koji su cijelo proljeće i ljeto marljivo radili na zemlji. Upravo ovih dana u jeku je i berba grožđa u Hercegovini, a sudeći po dosadašnjem branju, kako su nam kazali hercegovački proizvođači grožđa i vina, ovo je jedna od najboljih godina za njih.

Prema riječima Obrena Zorana Vukoje, vlasnika podruma “Vukoje”, jednog od većih proizvođača vina u Bosni i Hercegovini, godina je bila prilično dobra.

Vrijeme

"Jedino je u proljeće bilo nepovoljnih vremenskih prilika za nas vinare, ali ko je na vrijeme osigurao i zaštitio svoje vinograde, odradio sve kako treba, on ne treba da se boji i on sigurno ubire plodove svoga rada", kazao nam je Vukoje, u čijim je vinogradima prije 20-ak dana počela berba grožđa.

Kako je naglasio, grožđe se bere postepeno, u zavisnosti od vrste, a oni u svojim vinogradima, osim autohtonih vrsta blatine i žilavke, imaju i i internacionalne sorte kao što su cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, sirah, muskat, merlot.

Ukoliko se ovakvo vrijeme nastavi do kraja branja, koje će u vinogradima Vukoje trajati sve do novembra, u podrumima “Vukoje” nastajat će, kako kažu, i dalje jedna od najboljih vina u BiH koja se iz Trebinja, osim po cijeloj Bosni i Hercegovini, plasiraju i na tri kontinenta.

Izuzetno zadovoljan ovogodišnjim kvalitetom grožđa je i Miroslav Ćorić, vlasnik Podruma “Andrija” kod Čitluka.

“Već beremo grožđe, mada ga je manje nego što smo mislili, ali to će nadomjestiti kvalitet koji je ove godine izvrstan”, istakao je Ćorić, dodajući da je omjer šećara i kiselina, koji je odlučujući za kvalitetno vino, ove godine zaista dobar te je ova godina po kvalitetu i rodu dobra kao i prošlogodišnja, ako ne i bolja.

Kako je istakao Ćorić, oni se nadaju da će sa berbom završiti u narednih 20-ak dana, a u njihovim vinogradima 80 posto su zastupljene autohtone sorte žilavka i blatina i nešto malo internacionalnih vrsta.

“Kad je u pitanju plasman naših proizvoda, oni idu u 14 zemalja od Hrvatske, Njemačke, preko Švicarske, do Belgije, Poljske, Danske i dalje, a upravo smo ovih dana potpisali ugovor i kao 15 zemlju u koju izvozimo svoje vino dodali i Kinu”, istakao je Ćorić.

Nikad bolja godina, kratko nam je ovogodišnju berbu prokomentarisao Josip Nuić iz Vinarije “Nuić” kod Ljubuškog.

Autohtone sorte

“Berba je u toku, grožđe je jako dobro, a očekujemo da bismo trebali završiti za dvije sedmice”, istakao je Nuić, u čijim vinogradima su, također, najzastupljenije autohtone vrste blatina i žilavka.

Dok hercegovački vinari zadovoljno trljaju ruke i nadaju se jednoj od najboljih godina, s druge strane, proizvodnja francuskog vina ove godine će biti manja za 10 posto u odnosu na 2015. godinu zbog hladnog vremena u proljeće i toplinskih valova krajem ljeta, kazali su službenici.

Predviđa se da će proizvodnja ove godine iznositi 42,9 miliona hektolitara, za razliku od prošle godine kada je bilo 47,8 miliona hektolitara. Očekuje se da će berba u Champagne regiji biti manja za trećinu.

Pretpostavlja se da će doći i do porasta cijene. Toplinskim valom pogođene su regije Bordeux i Languedoc, što je veliki problem za ovu granu privrede.

Francuski proizvođači vina imali su krah 1900-ih godina kada su imali vrlo male količine vina koje je bilo lošeg kvaliteta.

“Prerano je za bilo kakvu dramu. Kada se završi berba, tada ćemo znati kakva je situacija”, rekao je Jean-Pierre Hourlier, zastupnik za prodaju francuskih vina u Velikoj Britaniji, prenijele su agencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti