Vijesti / REGIJA

NIS u 2021. planira ulaganja od 21 milijardu dinara

08.01.2021. 00:00 / Izvor: Akta.ba

Naftna industrija Srbije je uspjela da obezbijedi stabilnost snabdijevanja i realizuje ključne investicije, a biznis planom za ovu godinu vrednim 21 milijardu dinara planirana su nova ulaganja, najavio je za RTS generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.
Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju. Sljedeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradit ćemo ga u narednim godinama” naveo je.

Otvaranjem “Duboke prerade” Rafinerija Pančevo je postala vodeći prerađivač nafte u regionu.

Mi već dugo, od prve modernizacije rafinerijskog komleksa 2012. godine, proizvodimo benzin i dizel evropskog kvaliteta. Nastavit ćemo njihovu proizvodnju i ubuduće, a Duboka prerada nam omogućava da dobijamo veće količine goriva koja imaju najveću vrijednost na tržištu” objasnio je on.

Kompleks Duboke prerade, prema njegovim rečima, ima i ekološke benefite.

Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu što će unaprediti ekološku sliku ne samo Pančeva, već cijele naše zemlje” istakao je on.

Na pitanje da li će biti povećanja cene goriva, on je odgovorio da je 2020. pokazala upravo da niko ne može da prognozira cijenu nafte.

Riječ je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primjer, uvozimo dvije trećine nafte koju preradimo, a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cijena na svjetskim tržištima. Ipak, povećnjem efikasnosti rada i smanjem troškova Kompanije očuvali smo stabilnost i cijena i domaćeg tržišta” naglasio je on.

On je naveo da je pandemija kovid-19 negativno uticala na kompaniju.

Pad cijena nafte, ograničenja koja su bila uvedena u zemlji, imala su veliki ekonomski uticaj. Ipak, kompanija je nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u periodu januar-septembar prošle godine, investirali više od 20 milijardi dinara” zaključio je on.

PODIJELI:

TAGOVI:

NIS

nafta

srbija

ulaganje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti