Niske cijene potopit će malinarstvo u BiH

15.05.2019. 09:01 / Izvor: Dnevni Avaz
Niske cijene potopit će malinarstvo u BiH

Otkupna cijena malina zadavala je i u prethodne dvije godine muke proizvođačima, koji su protestima tražili da njihov trud bude pošteno plaćen.

"Agro dr" iz Bratunca, jedan od najvećih otkupljivača maline u Bosni i Hercegovini, objavio je ovogodišnju otkupnu cijenu po klasama. Proizvođači nisu zadovoljni cijenom od 2,20 KM za prvu klasu. Kako kažu, s cijenom nižom od 2,50 KM za kilogram, malinarstvo će propasti.  

Sejad Herceg, predsjednik Udruženja "Organsko FBiH", ističe kako se sve više uvozi voće i povrće.

"Imali smo u posljednih pet godina velike prirodne nepogode pa je proizvodnja malina opala. Kvalitet je bio veoma loš, a cijena niska. Cijene su prošle godine išle i do 3,80 KM, a ove su 2,20. Mnogi proizvođači su uništili svoje malinjake, jer nisu bili zadovoljni cijenom, a država ništa nije poduzela.", rekao je Herceg.

Otkupna cijena malina zadavala je i u prethodne dvije godine muke proizvođačima, koji su protestima tražili da njihov trud bude pošteno plaćen. Prošle godine, prva berba je bila 15. juna, dok se ove godine očekuje 26. juna. 

"Država u posljednjih 12 godina nema potrebu da podrži poljoprivredne proizvođače i oni, naravno, odustaju. Svake godine sve više uvozimo. Nemamo mogućnosti da zaštitimo malinu, jer nam niko ne pomaže, ne znamo kako će podnijeti ovu kišu. Ako se ovako nastavi, nećemo proizvoditi ni jedan posto hrane za naše tržište.", naglašava Herceg.

Domaći otkupljivači ranije su formirali cijenu po ugledu na kolege iz Srbije.

"Za ovogodišnji rod prve klase nude oko 200 dinara po kilogramu, što je 3,24 KM, a nama se ovdje za prvu klasu malina nudi marku manje.", kažu ogorčeni malinari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti