Vijesti / SVIJET

Niske kamatne stope potiču nicanje kompanija zombija

25.09.2018. 09:47 / Izvor: Akta.ba

Dugotrajno razdoblje pada kamatnih stopa prouzročilo je naglo povećanje broja kompanija 'zombija', što bi moglo ugroziti gospodarski rast i spriječiti njihovo podizanje, upozorila je u Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u najnovijem izvješću.

Kompanije zombiji po ekonomskoj su definiciji one koje posluju najmanje deset godina ali zaradom ne uspijevaju pokriti troškove servisiranja duga. Trenutno ta definicija obuhvaća kompanije poput proizvođača električnih automobila Tesle i medijskog diva Netflixa.

Niži troškovi zaduživanja trebali bi u teoriji smanjiti broj takvih kompanija koje su obično manje produktivne od ostalih. No, oni ujedno ublažavaju pritisak na njih i na njihove kreditore da uvedu reda u bilancu. Tako im zajmodavci u pojedinim slučajevima nastavljaju odobravati kredite iako ih možda neće moći vratiti, primjećuju u BIS-u. "Ako je taj efekt dovoljno snažan da priguši rast, rezultat može biti dodatno spuštanje kamatnih stopa", konstatiraju autori BIS-ova izvješća.

Istraživanje je uključilo i užu definiciju kompanije zombija, za koju se očekuje da će i u predstojećem razdoblju bilježiti nisku razinu profitabilnosti. Broj kompanija prema obje je definicije značajno porastao od 80-ih godina prošlog stoljeća a njihovo se ponašanje zamjetno promijenilo, što se vremenski poklopilo s razdobljem pada kamatnih stopa.

Od 2000. godine kompanije zombiji više se zadužuju i rjeđe prodaju imovinu, a taj je trend nastavljen i nakon financijske krize 2008. i 2009. godine kada su središnje banke vodećih gospodarstava svijeta de facto spustile ključne kamatne stope na nulu a neke među njima i u negativan teritorij.

Njihov je broj ušesterostručen od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća a smanjenje nominalnih kamatnih stopa za 10 postotnih bodova moglo bi biti zaslužno za otprilike 17 posto tog povećanja, procjenjuju u BIS-u.

Nicanje kompanija zombija razotkriva dilemu s kojom se suočavaju središnje banke pri kreiranju monetarne politike, zaključuju. Tako niske kamatne stope potiču agregatnu potražnju u gospodarstvu i povećavaju zaposlenost ali veći broj kompanija zombija istodobno podrazumijeva neracionalnu raspodjelu resursa.

Opstanak kompanija zombija ujedno može istisnuti ulaganja i zapošljavanje u zdravim kompanijama, upozoravaju u BIS-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti