Niskogradnja iz Laktaša kupuje Podgradce

02.11.2007. 08:15 / Izvor: Nezavisne novine

Preduzeće "Niskogradnja" iz Laktaša pobijedila je juče na licitaciji za Drvnu industriju "Podgradci" iz Gornjih Podgradaca za koju su ponudili 3,5 miliona KM.

"Niskogradnja" je dužna da u roku od 30 dana uplati ponuđenu sumu za DI "Podgradci" koja je u stečaju. Takođe, novi vlasnik obavezuje se da u radni odnos primi 100 radnika, koliko ih je u fabrici bilo angažovano do 31. januara 2007. godine kad je otvoren stečaj.

Početna cijena ove firme iznosila je 6,1 milion KM, ali je snižena na dvostruko manji iznos nakon što se niko od prisutnih nije javio na početnoj stepenici.

Dragan Tolimir, zastupnik preduzeća "Niskogradnja", izjavio je poslije licitacije da laktaška firma ima ozbiljne namjere i da će DI "Podgradci" poslije promjene vlasništva zadržati svoju primarnu djelatnost, odnosno preradu drveta.

"DI `Podgradci` nismo kupili kako bismo blefirali, već s namjerom da nastavimo da radimo. Imamo pripremljena sredstva i proizvodne programe, a u narednih desetak dana planiramo ući u preduzeće i uspostaviti kontrolu nad imovinom", rekao je Tolimir.

On je kazao da su ih iz DI "Podgradci" obavijestili da će im biti potrebno između 200 i 250 radnika za organizovanje proizvodnje.

Prije mjesec dana u pogonima DI "Podgradci" otpočela je probna proizvodnja, a u fabrici trenutno radi pedesetak radnika, koji su uglavnom servisirali potrebe za lokalna mala preduzeća, koja su imala problema s manjkom kapaciteta.

Ranko Vulić, stečajni upravnik DI "Podgradci", rekao je da su strožim uslovima licitacije, koji su nalagali da ponuđači moraju uplatiti 50.000 KM depozita, eliminisali neozbiljne ponuđače.

DI "Podgradci" je prije rata bila veoma uspješna, izvozno orijentisana firma, koja je zapošljavala oko 1.200 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti