Nismo povukli nikakav novi potez oko privatizacije Sarajevo osiguranja

25.03.2017. 08:31 / Izvor: Fena
Nismo povukli nikakav novi potez oko privatizacije Sarajevo osiguranja

Ostala preduzeća trebaju biti postepeno privatizovana i radi se tu uglavnom o kompanijama koje posluju na komercijalnim osnovama.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže da mu nisu jasne današnje prozivke opozicije, sindikata i dijela koalicionih stranaka vezane za odluku Vlade Federacije o načinu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo.

"Na jučerašnjoj sjednici u Mostaru mi nismo povukli nikakav novi potez, već smo samo dali zeleno svjetlo za nastavak realizacije plana Agencije za privatizaciju. Ako su SDP i SBB imale neke primjedbe na navedeni plan, bilo je dovoljno vremena da ih iznesu. Nažalost, očigledno je da se ove stranke položaja radnika sjećaju tek kad im to odgovara zbog nekih dnevnepolitičkih ciljeva", izjavio je Novalić za Fenu.

On podsjeća javnost da je Agencija za privatizaciju 2016. godine donijela plan kojim je određen cilj da 52 kompanije koje su u vlasnistvu Federacije budu svedene na razumnu brojku od 20 strateški važnih kompanija, koje trebaju ostati u većinskom federalnom vlasništvu.

"Ostala preduzeća trebaju biti postepeno privatizovana i radi se tu uglavnom o kompanijama koje posluju na komercijalnim osnovama. Neke od njih već jesu u većinski privatnom vlasništvu, a Federacija ima samo manjinski udio. Jedna od takvih kompanija je i Sarajevo Osiguranje. Mi odavno najavljujemo prodaju preostalog dijela državnog kapitala u ovom preduzeću, što do sada nikome ni u poziciji ni u opoziciji nije predstavljalo nikakav problem. Moram ovdje naglasiti i da je prioritet privatizacije od samog početka zadržavanje radnih mjesta koje je meni i mojoj Vladi bitnije čak i od visine prihoda iz privatizacije", ističe Novalić.

Ukoliko, kaže, još može da shvati „populistička saopštenja neupućenog SDP-a koja tradicionalno nemaju uporišta u činjenicama", čude ga osude iz SBB-a "s obzirom da prema koalicijonom sporazumu Agenciju za privatizaciju vodi kadar upravo ove stranke“.

"Ako Savez za bolju budućnost smatra da je na djelu „kriminogena privatizacija“ onda mora biti svjestan da je vodi direktor kojeg je sam imenovao", navodi premijer Novalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti