Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ništa konkretno od priče sa Turskom o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

13.05.2018. 09:14 / Izvor: Nezavisne novine

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je u subotu da još ništa konkretno nema od priče sa Turskom o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd, ali da Republika Srpska radi na realizaciji svojih projekata povezivanja sa Srbijom.

"Ova priča sa Turskom još uvijek je samo priča koja se eksplatiše u javnosti, od toga još ništa konkretno nema", rekao je Trninić za Srnu i Radio Republike Srpske.

On je podsjetio da u BiH nema zajedničkih stavova o povezivanju Sarajeva i Beograda.

"Republika Srpska se drži svojih strateških dokumenata u kojima su definisani naši projekti i tu imamo par pravaca koji ne isključuju jedan drugi, svi su oni nama u planu, prije svega onaj pravac koji se najčešće spominje u javnosti, a to je veza između Istočnog Srajeva preko Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada do granice sa Srbijom i dalje veza sa Koridorom 10 i 11", rekao je Trninić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske dodao je da je jedan od pravaca i veza auto-putem od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom.

"Postoji i treći projekat za koji se završava tender za izradu tehničke dokumentacije, a to je brzi put Bijeljina - Zvornik prema Romaniji, odnosno veza sa koridorom od Istočnog Sarajeva", precizirao je Trninić.

Prema njegovim riječima, to su projekti od kojih Republika Srpska ne odustaje.

"Koji ćemo prvi raditi, zavisi od naših mogućnosti, neke planirane dinamike, ali sva tri projekta su nam interesantna i nadam se da ćemo sva tri projekta u dogledno vrijeme da radimo", zaključio je Trninić.

On je dodao da su vlasnici infrastrukture na svojim teritorijama entiteti, tako da Federacija BiH /FBiH/ ne može uticati na dio kojim neki put prolazi kroz Republiku Srpsku, niti obrnuto.

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da Beograd očekuje da će turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tokom predstojeće posjete Sarajevu razgovarati sa vlastima BiH o auto-putu Beograd-Sarajevo.

"Sa strane BiH mora da postoji jasan stav i dogovor", rekla je Mihajlović i dodala da će Srbija raditi na obje rute kružnog auto-puta Sarajevo-Beograd /preko Bijeljine i preko Višegrada

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti