Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Niti jedna marka u Budžetu za saniranje posljedica pandemije!

18.02.2021. 15:02 / Izvor: SRNA

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je Srni da ministri iz reda srpskog naroda nisu glasali za Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu iz više razloga, a najvažnije je što nisu planirana sredstva za saniranje posljedica pandemije Covid 19.

"Upozorili smo i rekli da smo u budžetu za prošlu godinu planirali više od 40 miliona KM za tu namjenu i da je za nas iz RS neprihvatljivo da se to ne planira u ovoj godini, jer će troškovi saniranja posljedica ako ne veći sigurno biti isti ili manji nego što su bili u prošloj godini. Bili smo spremni razgovarati i o manjem iznosu nego što je bio prošle godine, ali nikako nismo mogli prihvatiti da u te svrhe nema planirana nijedna KM", istakao je Tegeltija.

On je dodao da su ostale još pojedinačne primjedbe ministara iz reda srpskog naroda za konkretne pozicije, ali one nisu bile ključne za donošenje odluke da ne podrže budžet za ovu godinu koji ide u proceduru prvo u Predsjedništvo BiH, a zatim u Parlamentarnu skupštinu.

Kada je riječ o odluci o visini osnovice za obračun plata zaposlenim u zajedničkim institucijama BiH za ovu godinu, Tegeltija je istakao da ta odluka nije bila na dnevnom redu današnje sjednice, te da je ona skinuta na sjednici Kolegijuma Vijeća ministara.

Tegeltija je pojasnio da će se o toj temi razgovarati kada Predsjedništvo BiH utvrdi Prijedlog budžeta zajedničkih institucija za ovu godinu, odnosno kada se opredijele u vezi sa končanom raspodjelom tih sredstava.
 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti