Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Njemačka ambasada u BiH se oglasila povodom novog Zakona o useljavanju

21.12.2018. 07:52 / Izvor: Akta.ba

Njemačka Savezna vlada donijela je novi Zakon o useljavanju koji se odnosi na kvalifikovanu radnu snagu, a koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

Iz Ambasade Njemačke u BiH informiraju javnost da prije toga, svoju saglasnost moraju dati Bundestag (Njemački parlament) i Bundesrat (Savezno vijeće Njemačke).

"Ambasada će blagovremeno objaviti informacije o eventualnim izmjenama. Važeće propise vezano za vize i ulazak u Njemačku i dalje možete naći na našoj web stranici", kažu iz Ambasade.

Podsjećamo, Njemačka vlada prihvatila je na svojoj sjednici u srijedu zakon o useljavanju stručne radne snage koji bi od 2020. trebao omogućiti i zapošljavanje kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije, pa tako i radnika iz Bosnei Hercegovine.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik smije biti uposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje radnog mjesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili Europske unije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti