Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Njemačka će se boriti za evropski put BiH

01.07.2020. 11:18 / Izvor: N1

Njemačka će se boriti za evropski put BiH, izjavila je danas za televiziju N1 njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber, u povodu njemačkog preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom u narednih šest mjeseci.

Njemačka predsjedavanje preuzima već 13. put, a Uebber kaže da je svako predsjedavanje izgledalo drugačije, sa fokusom na različita pitanja.

"Sada ćemo se baviti korona krizom. Nadamo se da ćemo razviti cjepivo kako bi trajno riješili ovaj problem. Osim toga, bavit ćemo se privrednim i društvenim posljedicama te krize. Ne želimo samo suzbiti ovaj virus, želimo i poboljšati ekonomski razvoj nakon pandemije. Pokušat ćemo da Evropu trajno i održivo izvedemo iz korona krize. Radit ćemo i na jačanju stubova prava na kojima je podignuta Evropska unija. Također, bavit ćemo se i digitalnom transformacijom. Moto našeg predsjedavanja je 'Zajedno za Evropu'", kazala je ona.

Najavila je da će Bosna i Hercegovina dobiti pomoć u iznosu od 80 miliona eura za saniranje posljedica.

"Što se tiče pristupnih pregovora BiH, oni će biti u fokusu našeg interesovanja. Mi ćemo se boriti za evropski put BiH i to će biti jedna od važnih tema tokom našeg predsjedavanja. Jasno je da neće biti 'kratica' niti 'posebnih puteva'. BiH će se morati pridržavati svega što je propisano", kazala je ambasadorica Uebber za N1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti