Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Njemačka snažno podržava uvođenje dualnog obrazovanja u BiH

08.10.2021. 15:03 / Izvor: Fena

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu Sven Petke i zastupnik u Parlamentu pokrajine Bradenburg u Njemačkoj Frank Bommert danas su posjetili Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 

Na sastanku sa pomoćnicom  ministrice Lamijom Husić i višom stručnom saradnicom Elmom  Kico razgovarano je o obrazovnom sistemu u Kantonu Sarajevo i pokrajini Bradenburg, te sličnostima i razlikama ova dva sistema.

U fokusu razgovora bilo je dualno obrazovanje, a zastupnik Bommert je tom prilikom predstavio iskustva Njemačke u provođenju ovog vida obrazovanja.

Istaknuto je da Njemačka snažno podržava uvođenje dualnog obrazovanja u BiH.

Zajednički je stav da će njegovo uspostavljanje u Kantonu Sarajevo, ali i Bosni i Hercegovini, dugoročno doprinijeti većoj mogućnosti zapošljavanja mladih i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo posebnu pažnju posvećuje razvoju dualnog stručnog obrazovanja ali i međunarodnoj saradnji i jačem povezivanju sa evropskim partnerima u cilju unapređenja obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

PODIJELI:

TAGOVI:

dualno obrazovanje

BiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti