Njemačka vlada usvojila prijedlog zakona o faznom gašenju termoelektrana

Vijesti / SVIJET

Njemačka vlada usvojila prijedlog zakona o faznom gašenju termoelektrana

30.01.2020. 10:03 / Izvor: Fena

Njemačka vlada u srijedu je usvojila prijedlog zakona koji će ozvaničiti fazno ukidanje termoelektrana, braneći plan od kritičara koji tvrde da nije dovoljno ambiciozan.

Nakon potpisivanja prijedloga u vladi, ministar ekonomije Peter Altmaier nazvao je plan faznog izbacivanja uglja do 2038. godine "prekretnicom“ u njemačkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Ministrica okoliša Svenja Schulze izjavila je da bi naredni korak mogao biti rapidno širenje obnovljive energije, kao što je gradnja solarnih i vjetroelektrana.

Ottmar Edenhofer, kodirektor Potsdam instituta za istraživanje klimatskih promjena, pozdravio je odluku vlade, ali je kazao da je vlada učinila grešku obećavajući velike sume novca operaterima termoelektrana u zamjenu za njihovo gašenje.

"To podriva princip novčanog kažnjavanja zagađivača po kome se treba plaćati globa za svaku emisiju štetnih gasova", kazao je Edenhofer, koji je ranije savjetovao vladu na poljima energetske i klimatske strategije.

Elektroenergetske kompanije mogu očekivati da će primiti oko 4,35 milijardi eura u narednim godinama zbog postepenog prekida rada njihovih termoelektrana.

Izvršni direktor Greenpeace Njemačka Martin Kaiser otišao je dalje u kritikama, nazivajući prijedlog zakona "izdajom“ pažljivog kompromisa sklopljenog u prošloj godini između energetskih kompanija i tima stručnjaka koji je imenovala vlada i čiji je član on bio.

Kaiser je također pozvao vladu da ukloni administrativne i političke prepreke širenju solarnih i vjetroelektrana, koje je značajno usporeno tokom protekle godine.

Prijedlog zakona tek treba biti odobren u parlamentu, prenosi Associated Press.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti