Njemačka zauzima sedmo mjesto po visini ulaganja u BiH

30.09.2017. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Njemačka zauzima sedmo mjesto po visini ulaganja u BiH

FIPA će pojačati promotivne aktivnosti prema njemačkim investitorima u suradnji s Ambasadom Njemačke u BiH.

Njemačka zauzima sedmu poziciju po visini ulaganja u BiH sa uloženih 560 miliona KM, a među najznačajnije njemačke investicije spadaju Haidelberger Zement AG-Tvornica cementa d.d. Kakanj, Messer Gresheim Haft., te Xella International, istaknuto je tokom sastanka direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordana Milinića s rukovodiocem Ekonomskog odjela ambasade SR Njemačke u BiH Sebastianom Dammom.

Milinić je predstavio nadležnosti FIPA-e, aktivnosti koje provodi na promociji zemlje i investicionih projekata, te pružanju podrške stranim investitorima od registracije firme do implementacije projekta.

Govoreći o promotivnim aktivnostima, istakao je da je FIPA tokom 2017. realizirala nekoliko posjeta njemačkim kompanijama u okviru Outreach kampanje u Minhenu, da je učestvovala na poslovnim susretima u Berlinu, ističući predstojeću posjetu sajmu Expo Real Minhen od 4. do 6. oktobra ove godine, te privredne susrete s njemačkim investitorima planiranim za kraj oktobra u Štutgartu.

Što se tiče rezultata Outreach kampanje koja je bila fokusirana na prezentiranje mogućnosti za ulaganje u poljoprivrednom sektoru BiH, najavljena je posjeta njemačkog investitora BiH radi razgovora o investiranju. Kada je riječ o sajmu Expo Real Minhen, dogovoreni su sastanci s njemačkim privrednicima i investitorima radi razgovora o mogućnostima ulaganja u BiH.

FIPA će pojačati promotivne aktivnosti prema njemačkim investitorima u suradnji s Ambasadom Njemačke u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti