Njemačke firme zainteresovane za ulaganja u BiH

03.07.2014. 12:55 / Izvor: eKapija.ba
Njemačke firme zainteresovane za ulaganja u BiH

Ambasador Njemačke u BiH Ulrike Marija Knotz izjavila je danas da su njemačke firme zainteresovane za ulaganja u BiH da bi se razvijala ekonomija i otvarala nova radna mjesta.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu u oproštajnu posjetu ambasadoricu Republike Njemačke u BiH Ulrike Mariu Knotz kojoj je zahvalio na njenom ličnom, ali i doprinosu njemačke države i naroda razvoju Bosne i Hercegovine.

Zahvalivši na upućenim riječima, ambasadorica Knotz je kazala da je težište aktivnosti tokom njenog mandata u našoj zemlji bilo na polju privredne saradnje. Istakla je da su njemačke firme zainteresirane za ulaganja u BiH kako bi se razvijala ekonomija i otvarala nova radna mjesta.

"Imate dobar ekonomski potencijal i kvalifikovanu radnu snagu, u što su se uvjerili njemački privrednici koji su investirali u ovdašnje kompanije", rekla je ambasadorica Knotz, koja je najavila otvaranje povoljne kreditne linije iz njene države za mala i srednja preduzeća u područjima koja su pogođena katastrofalnim poplavama.

Njemačka ambasadorica se posebno interesirala za set zakona izglasan u Parlamentu FBiH, s ciljem pomoći područjima koja su stradala u poplavama, o čemu ju je premijer Nikšić iscrpno informirao.

Istaknut je i značaj održavanja donatorske konferencije na kojoj bi se prikupila sredstva za postradala područja, o čemu je ambasadorica Knotz iznijela svoja zapažanja u smislu da se, pored potreba, na ovom skupu jasno i transparento predstave kanali i kriteriji kako će sredstva biti dodjeljivana krajnjim korisnicima.

U znak zahvalnosti za sve što je učinila tokom svog mandata u našoj zemlji, premijer Nikšić je ambasadorici Knotz uručio repliku srednjevjekovnog bosanskog kovanog novca.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti