Njemački CDU bira nasljednika Angele Merkel na kancelarskoj poziciji

15.01.2021. 13:16 / Izvor: Fena
Njemački CDU bira nasljednika Angele Merkel na kancelarskoj poziciji

Odluka o kancelarskom kandidatu dvije stranke očekuje se u martu.

Dvodnevna konvencija njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) počet će danas, a za sutra je najavljeno glasanje, koje bi trebalo predstavljati prvi korak ka izboru nasljednika Angele Merkel.

Utrka za čelnika CDU-a potpuno je otvorena. Na glasačkim listićima su tri kandidata - Armin Laschet, koji je premijer njemačke najmnogoljudnije države Sjeverna Rajna-Vestfalija, korporacijski pravnik Friedrich Merz i vanjskopolitički ekspert Norbert Roettgen.

Sutrašnje glasanje označava početak ključne godine u njemačkoj politici, u kojoj su nacionalni izbori zakazani za septembar. Merkel planira da se povuče iz politike na kraju svog aktuelnog četvrtog mandata.

Tradicionalno, novoizabrani čelnik CDU, najmoćnije njemačke stranke i njenih saveznika Kršćansko-socijalne unije (CSU) sa sjedištem u Bavarskoj, učestvovat će u predizbornoj kampanji za izbor novog kancelara.

U ovoj su se godini, međutim, pojavili ozbiljni pretendenti za čelništvo nad koalicijom CDU-CSU, prije svih čelnik CSU-a Markus Soeder, koji je također bavarski premijer i jedan je od najpopularnijih njemačkih političara.

Odluka o kancelarskom kandidatu dvije stranke očekuje se u martu.

Dvodnevna konvencija  CDU već je bila odgađana dva puta zbog koronavirusa. Konferencija koja okuplja 1.001-og stranačkog delegata bit će održana online po prvi put.

Novi čelnik stranke preuzet će tu poziciju od Annegret Kramp-Karrenbauer, nasljednice kancelarke u ranije razrađenom planu povlačenja Merkel, a koja nije uspjela da nametne svoj autoritet u stranci, objavila je povlačenje  u februaru prošle godine.

Planirano je da se Kramp-Karrenbauer, Merkel i Soeder obrate stranačkom skupu u petak navečer, prenosi dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti