Njemački "Krampitz" seli proizvodnju u BiH i preuzima "Metal-Brodom"

29.08.2015. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Njemački 'Krampitz' seli proizvodnju u BiH i preuzima 'Metal-Brodom'

Predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj i regionalnu saradnju, u sklopu projekta Postinvesticione podrške investitorima, posjetili su opštinu Brod.

Predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj i regionalnu saradnju, u sklopu projekta Postinvesticione podrške investitorima, posjetili su opštinu Brod.

U sklopu radnog sastanka, posjetili su novoosnovano preduzeće "Krampitz", koje je krajem prošle godine donijelo odluku o prenosu proizvodnog pogona iz Njemačke u BiH. "Krampitz" je preduzeće koje se bavi preradom i obradom metala i proizvodnje stambenih montažnih objekata, cisterni te spremnika za skladištenje i transport.

Nakon višemjesečnih pregovora, uprava preduzeća je izabrala opštinu Brod, kao najpogodniju za investicije i ulaganje, te su u toku pripreme oko opremanja proizvodnog prostora, izbora radne snage i instaliranja radne opreme i mašina. Preduzeće "Krampitz" je za proizvodnu lokaciju izabralo zemljište i hale nekadašnjeg preduzeća "Metal-Brod", te se paralelno sa navedenim pripremama, radi na preuzimanju vlasništva nad "Metal-Brodom"“, koje se nalazi u postupku stečaja.

Predstavnici Ministarstva su razgovarali sa upravom preduzeća, gdje je predstavljen poslovni plan preduzeća, kao i aktuelna situacija oko rješavanja pitanja u vezi sa početkom rada i zvaničnog pokretanja proizvodnog pogona. U sklopu projekta Postinvesticione podrške, predstavljen je način na koji Ministarstvo pruža olakšice i pogodnosti novim investitorima.

"Preduzeće 'Kramptic' je odabralo opštinu Brod zbog povoljnog geografskog položaja, povoljnih uslova, kao i zbog bogatog iskustva radne snage u oblasti obrade metala", istakao je Mirko Ceković, direktor "Krampitza".

Ceković je istakao svoju zahvlanost predstavnicima Ministarstva na njihovoj radnoj posjeti, kao i da su prve narudžbe i repromaterijal stigle,  te se nada će u već ove godine u potpunosti aktivirati proizvodni pogon, i rad preduzeća sa punim kapacitetima.

Osnovni cilj projekta Postinvesticione podrške invstitorima pokrenut je 2013. godine, sa ciljem obezbjeđenja što jednostavnijeg i efikasnijeg početka poslovanja, te viši nivo sigurnosti za postojeće i nove investicije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti