Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nobelovac u timu za koordinaciju procjene potreba za oporavkom u BiH

27.05.2014. 13:41 / Izvor: eKapija.ba

Evropska unija, Ujedinjene nacije i Svjetska banka združile su snage da odgovore na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine i u kratkom roku procijene potrebe za oporavkom sa ciljem ocjene posljedica nedavnih poplava na živote ljudi i osnovne sektore u pogođenim područjima.

Evropska unija angažovala je  Rikarda Zapatu Martija (Ricardo Zapata Marti), dobitnika Nobelove nagrade za mir za 2007. godinu zajedno sa ostalim članovima Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), da vodi procjenu potreba. Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini / EUSR odredila je tim za koordinaciju rada tokom procjene potreba za oporavkom. Sve se radi u tijesnoj koordinaciji sa Ujedinjenim nacijama, Svjetskom bankom, državama članicama EU i vlastima BiH.

Šef Delegacije Evropske unije / specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, izjavio je sljedeće:

"EU je partner Bosne i Hercegovine posvećen da joj pomogne i da se izbori sa posljedicama katastrofalnih poplava u srednjoročnom i dugoročnom periodu. Pozdravljamo intenzivnu uključenost Ujedinjenih nacija, Svjetske banke, država članica EU i vlasti Bosne i Hercegovine. Rezultat ove aktivnosti biće izvještaj i okvir oporavka kojim se domaće vlasti i međunarodna zajednica mogu rukovoditi u smislu srednjoročnog i dugoročnog oporavka i obnove".

Procjena potreba za oporavkom biće završena u roku od tri sedmice i rezultiraće izvještajem za koji se očekuje da će biti završen do 18. juna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti