Nominirani projekt za "CIO Oscara" mora biti transparentan i inovativan

02.02.2015. 09:52 / Izvor: eKapija.ba
Nominirani projekt za 'CIO Oscara' mora biti transparentan i inovativan

U informatičkim krugovima već prozvana kao "CIO Oscar", nagrada se dodjeljuje direktorima IT-a u privatnom i javnom sektoru na temelju ključnog projekta, pokrenutog odnosno realiziranog unutar organizacije ili kompanije tokom 2014. godine.

IT je u zadnjih nekoliko godina konačno prepoznat kao jedan od ključnih elemenata unaprjeđenja poslovanja kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Iza uspjeha cijele industrije stoje brojni marljivi, kreativni i često genijalni stručnjaci.

"IDC Adriatics je prošle godine pokrenuo projekt dodjele nagrada za najboljeg IT direktora i projekt u Hrvatskoj  za koji danas vjerujemo da će postati tradicija – dodjeljujemo nagradu za najboljeg CIO-a odnosno direktora informatike na temelju ključnog projekta, pokrenutog i/ili realiziranog unutar organizacije ili tvrtke", istakla je za portal eKapija.ba regionalna direktorica IDC Adriaticsa Ana Papež.

Ovogodišnja, druga po redu dodjela nagrada u Hrvatskoj i prva u BiH, samo potvrđuje značaj identificiranja dobrih projekata koji imaju visoku poslovnu vrijednost, ali i identificiranja ljudi koji stoje iza njih.

U informatičkim krugovima već prozvana kao "CIO Oscar", nagrada se dodjeljuje direktorima IT-a u privatnom i javnom sektoru na temelju ključnog projekta, pokrenutog odnosno realiziranog unutar organizacije ili kompanije tokom 2014.  godine.

Veliku ulogu u organizaciji IDC CIO Awards ima i lokalni CIO Klub IDC-a.

"Kroz sastanke i redovitu komunikaciju odlučeno je da bi ovakva nagrada, koja vrednuje i zaslužne pojedince i projekte na kojima oni rade bila dodatni poticaj razvoju IT industrije u BiH", objašnjava Papež.

Tim više što nagradu dodjeljuje stručni žiri u kojem sjede kolege potencijalnih dobitnika a ove godine o najboljim projektima u Bosni i Hercegovini odlučivat će stručni žiri u sastavu Semir Ibrahimović (Bosnia Bank International), Timur Gadžo (ZIS KS) i Faruk Smajević (VGT Osiguranje). 

"Iznimno smo sretni što uz Zagreb ove godine možemo dodjelu nagrada za najboljeg CIO-a (IT direktora) i njegov projekt organizirati i u Sarajevu, u čemu svakako veliku ulogu ima i IDC CIO Klub, koji djeluje na području BIH i trenutno broji 50-ak članova", navela je naša sagovornica.

Već kroz samu aktivnost IDC CIO Kluba u BIH i činjenicu da se u njemu nalaze IT direktori velikih kompanija kao što su Hypo Alpe Adria Bank, Konzum, Raiffeisen Leasing, dm, Aljazeera Network, Bosnia Bank International (BBI), NIS Gazprom, Merkur BH Osiguranje, Nova Banka AD Bijeljina, Phoenix Veleprodaja lijekova d.o.o dovoljno govori o interesu struke za aktivnostima IDC-a.

Dakle, IDC Adriatics, kao dio vodeće svjetske market intelligence i konzalting kompanije u području informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, prepoznaje i nagrađuje pojedinačno postignuće direktora informatike kako u tijelima državne uprave tako i privatnom sektoru.

Na pitanje da li su zadovoljni odazivom i interesom bh. informatičke struke, Papež ističe da je odaziv u skladu s njihovim očekivanjima i realnom gospodarskom situacijom u BiH.

"Članovi našeg Kluba su i predstavnici domaćih tvrtki i institucija poput: Opresa, Consalta, Integra Inženjering, General Servis, Centar za uklanjanje mina u BiH, Porezna uprava Federacije BiH, te Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo u Bosni i Hercegovini", dodaje ona.

Napominje da se da danas IT više ne može promatrati kao pomoć ili servis u poslovanju već je on sastavni segment poslovanja.

"Važno nam je da kompanije shvate kako moraju ići u korak s novim zahtjevima i tehnologije i globalizacije tržišta jer će u protivnom biti izgurani na margine. To se vidi i kroz sam naš natječaj odnosno propozicije prema kojima vrednujemo najbolje CIO-e i njihove projekte a koje u prvi plan stavljaju procese kao što su virtualizacija, konvergiranje sustava, in-memory computing, mobilno poslovanje, usluge u oblaku, društvene mreže, big-data i analitika", ističe Papež.

Kao što je poznato, nagrada je prošle godine prvi put održana u Hrvatskoj i po njenim riječima situacija u Hrvatskoj je ipak prilično drugačija od ove u BIH, budući da Hrvatska ima značajno jaču i ozbiljniju IT industriju te veći pool IT stručnjaka.

"Kada smo prošle godine dodjeljivali prve IDC CIO nagrade u Hrvatskoj, konkurencija je bila jaka i u privatnom i u javnom sektoru, s možda malim naglaskom na privatni sektor, prvenstveno zbog širine mogućnosti razvoja projekata. No kriteriji koje smo od početka zadali kao relevantne nisu se razlikovali. Bez obzira na sektor iz kojeg dolazi, nominirani projekt mora biti transparentan, inovativan, mora biti troškovno učinkovit te dokazati sposobnosti IT stručnjaka da efikasno upravlja tim projektom", naglašava ona.

Podsjetila da svi zainteresirani CIO-i mogu svoje projekte prijaviti do 10 veljače/februara, kako bi stručni sud imao dovoljno vremena za evaluaciju i odluku o najboljima.

Podsjetimo, dodjela nagrada održat će se 19. veljače/februara u hotelu Sarajevo, a Poslovni portal eKapija.ba je medijski pokrovitelj događaja.

S. Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti