Normalizira se izdavanja ličnih dokumenata na poplavljenim područjima

24.05.2014. 08:35 / Izvor: Fena
Normalizira se izdavanja ličnih dokumenata na poplavljenim područjima

Stanje u oblasti izdavanja ličnih dokumenata i izvoda iz matičnih knjiga u poplavljenim područjima BiH je na zadovoljavajućem nivou te je najveći dio dokumentacije sačuvan.

U organizaciji Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) jučer je održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog MUP-a, MUP R. Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Posavskog kantona i Javnog registra Brčko distrikta BiH.

Na sastanku je razmotrena trenutna situacija vezana za postupak izdavanja ličnih dokumenata i razmjene podataka iz matičnih knjiga na područjima koja su pogođena poplavama.

Uzimajući u obzir obim nepogoda koje su pruzrokovale štete na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata (MUP-ovi) i lokalnih organa (matični uredi), konstatovano je da je trenutno stanje u oblasti izdavanja ličnih dokumenata i izvoda iz matičnih knjiga na zadovoljavajućem nivou te da je najveći dio dokumentacije sačuvan.

U područjima koja su neposredno zahvaćena poplavama nadležni organi će u toku jučerašnjeg dana, a najkasnije tokom vikenda, u potpunosti uspostaviti funkciju izdavanja ličnih dokumenata i izvoda iz matičnih knjiga o čemu će građane nadležni MUP-ovi i lokalni organi obavijestiti putem medija.

Poslovi iz nadležnosti IDDEEA-e posljednih nekoliko dana nisu prekidani i izvršavani su u punom kapacitetu, posebno personalizacija (štampanja) ličnih dokumenata i njihov transport na lokacije nadležnih organa.

Aktivnosti na svim lokacijama nadležnih MUP-ova i lokalnih organa koji nisu bili zahvaćeni poplavama odvijaju se bez prekida.

Naglašena je izuzetna saradnja između svih nadležnih organa, a posebno se ističe požrtvovanost službenika nadležnih MUP-ova i lokalnih organa koju su neposredno pogođeni poplavama i koji su doprinijeli da se sačuva dokumentacija kako bi se nastavio normalan proces izdavanja ličnih dokumenata, saopćeno je iz IDDEEA-e.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti