Norveška ulaže 600.000 EUR u elektronsko zdravstvo u BiH

16.03.2009. 14:15 / Izvor: Fena
Norveška ulaže 600.000 EUR u elektronsko zdravstvo u BiH

Vlada Norveške uložit će oko 600.000 eura u zdravstveni sektor BiH, a sredstva će biti realizovana u okviru trogodišnjeg projekta unapređenja elektronskog zdravstva.

Konkretno razvijat će se kapaciteti za korištenja informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvenim ustanovama u BiH, rečeno je 16.03.2009. godine nakon razgovora ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranka Škrbića s norveškim ambasadorom u BiH Janom Bratuom.

Ukupna vrijednost ovog projekta, uključujući i sredstva koja će uložiti vlade Federacije BiH i RS-a iznosit će oko 1.500.000 eura.

Norveški ambasador u BiH Jan Bratu kaže da će projekt doprinijeti razvoju zdravstvene zaštite osiguranjem što boljih, modernijih i efikasnijih usluga za pacijente, s tim da će u njega biti uključeni i zdravstveni profesionalci i osoblje državne bolnice u Norveškoj koja je poznata po stručnjacima iz elektronskog zdravstva.

Predstavnik norveške državne bolnice Džejkobs Bergsland rekao je nakon sastanka da pripreme za ovaj projekat traju već oko godinu dana.

Početak realizacije zvanično će početi sutra na Mrakovici na Kozari, gdje ći biti održana konferencija na kojoj će biti utvrđeni detaljni planovi za realizaciju ovog značajnog projekta.

Ministar zdravlja RS-a Ranko Škrbić ističe da ovaj projekt dolazi u pravo vrijeme jer je resorno ministarstvo u završnoj fazi izrade strategije elektronskog zdravstva. Time će ovi i slični projekti, kako je dodao, zaživjeti na najbolji način.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti