Notarska komora: Ministar pravde mora povući tarifu o naknadama i nagradama notara jer je nezakonita

25.05.2021. 10:52 / Izvor: Akta.ba
Notarska komora: Ministar pravde mora povući tarifu o naknadama i nagradama notara jer je nezakonita

Notarska komora Federacije BiH uputila je entitetskom ministru pravde Mati Joziću zahtjev za stavljanje van snage, odnosno povlačenje tarife o nagradama i naknadama notara.

Notarska komora Federacije BiH uputila je entitetskom ministru pravde Mati Joziću zahtjev za stavljanje van snage, odnosno povlačenje tarife o nagradama i naknadama notara, jer ovaj podzakonski akt, kako ističu, nije donesen u skladu sa Zakonom o notarima.

U pismu ministru iz Notarske komore ističu da Zakon o notarima FBiH jasno propisuje da tarifu o nagradama i naknadama notara utvrđuje Federalno ministarstvo pravde, na prijedlog Notarske komore. Podsjećaju ministra Jozića da su mu na njegov zahtjev još 6. oktobra prošle godine uputili svoj Prijedlog za izmjene tarife, koji je usvojila Skupština Notarske komore i u kojem je predloženo određeno smanjenje tarife.

"Prijedlog je dostavljen u dobroj vjeri, u želji za što kvalitetnijom i korektnijom suradnjom s Federalnim ministarstvom pravde i ostalim tijelima vlasti u Federaciji BiH. Našu dobru volju i želju za suradnjom ste zanemarili, kada ste, bez obavljanja bilo kakvih dodatnih razgovora i/ili konzultacija s Notarskom komorom, i mimo prijedloga Notarske komore, donijeli novu notarsku tarifu, koja ni u čemu ne odgovara dostavljenom prijedlogu Notarske komore", navodi se u zahtjevu upućenom resornom ministru te naglašava da prema važećem zakonu, Federalno ministarstvo pravde uopće ne donosi tarifu, nego je utvrđuje po prijedlogu Notarske komore.

Pored naprijed naznačenih formalnih nedostataka, sadržina utvrđene notarske tarife je takva da, u slučaju njene primjene, navode iz Komore, doći će do drastičnih negativnih posljedica po notarijat u Federaciji BiH.

"Više od polovine notarskih ureda i prije ove tarife je poslovalo na granici rentabilnosti, a 20% predviđenih notarskih mjesta u Federaciji je upražnjeno i nije se moglo popuniti zbog ekonomske neodrživosti poslovanja notara. S novom notarskom tarifom bi došlo do masovnog zatvaranja notarskih ureda", upozoravaju iz Notarske komore.

Ukoliko ministar Jozić ne uvaži ovaj zahtjev notari najavljuju nove poteze, uključujući i mogućnost pokretanja sudskih postupaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti